I Stounsi "žive" u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U domu karikaturiste i fotoreportera Milivoja Obrenovića "Lije" u Kragujevcu već godinama "žive" i viđenije ličnosti iz sveta umetnosti, sporta, kulture i politike - Putin, Elizabeta II, Kusturica, Ðoković, Divac, Madona, Bregović, Rolingstounsi...

Taj "skup na visokom nivou" započeo je 1996. godine, kada je "Lija" karikature na papiru zamenio trodimenzionalnim. Do danas ih je izlagao u Švajcarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i širom Srbije - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu...

Napravio ih je na stotine, a u privatnoj kolekciji ima samo 40 figura - jer su ostale poklonjene ili prodate, pa "raštrkane" po celom svetu, sve do Australije i kancelarije jednog šefa, koji je "Lijinu" karikaturu dobio na poklon od radnika.

Reakcije na njegove 3D karikature su različite, a Obrenoviću - koji kaže da bi voleo da potiče iz dinastije čije prezime nosi - i danas je veoma draga figura uručena princu druge dinastije, Aleksandru Karađorđeviću.

"Puno je anegdota, ali najlepša je kada je princ Aleksandar Karađorđević dobio svoju figuru, ispod koje je pisalo moje prezime - Obrenović.
Princ se prvo uplašio, ali onda su mu objasnili da je Obrenović ime autora, a da figura predstavlja njega", priseća se "Lija". Kaže da je sutradan u novinama objavljena vest o tome uz naslov "Obrenovići ponovo na belom dvoru".

Kad je reč o izradi 3D karikatura, "Lija" veli da je najbrže oblikovao glavu Putina i Makartnija - za sat i po, dok su ga "baš namučili" Mona Liza i Leonardo.

Umetnik prvo umesi masu koja se zove beolin, potom napravi konstrukciju glave, ostatak priključi uz pomoć ekserića. "Lija" kaže da sve radi "uz malo sujete i neprimetne ironije, tek toliko da se zatalasa mašta, definiše psilohološki karakter i profesionalna predanost ličnosti koju izrađuje".

Kad je figura završena, peče je na 130 stepeni ili kuva kao jaje, kako bi ostale trajno čvrste.

Napravio je "Lija" i Teslu, Pavarotija, po tri figure Džegera i Džeksona, Nušića, Njegoša, Ðinđića, Divca, Dalija, Merlin Monro, Dzordža Buša mlađeg i to na konju, jer sve što ga na njega podseća su, kako kaže, "Teksas i kaubojština". Tu je i kraljica Elizabeta II u kočiji, čiji je džokej - lično 3D "Lija".

Najdraža mu je figurina Rolingstonsa, jer - kaže - oni su deo njegove mladosti i ta muzika ga je pratila kroz život i danas je sluša.

Ponosan je što je njegova figura Vuka Karadžića bila izložena u Ujedinjenim nacijama.

"Figure su bile izložene u raznim prestižnim salonima karikature, kao što je Grahovo, kao što je deo hola Ujedinjenih nacija u Ženevi, i ta figura kasnije je na aukciji prodata, a prihod je otišao u humanitarne svrhe i poklonjen je deci u Srbiji", priča kragujevački karikaturista.

Uradio je i 3D karikaturu za sina autora čuvenog crtanog filma Lolek i Bolek, koji je bio veoma zdovoljan i od koga je dobio na poklon CD sa potpisom i radovima njegovog oca.

Nagrada ima na pretek , a jedna od njih je i priznanje od Emira Kusturice.

"Pre nego je krenuo sa pank operom tražio je nekog ko bi mogao da nacrta neke detalje iz filma Dom za vešanje. Sasvim slučajno sam upoznao jednog njegovog saradnika koji mi je ponudio posao.
Nacrtao sam onako kako sam ja zamislio da treba da izgleda kuća koja leti, ostale članove ekipe sa raznim životinjima i sa svim obeležjima koje čine film.
Tako da sam između još par autora ja dobio priznanje kao najadekvatnije rešenje za CD, DVD i knjigu", naveo je.

Imao je "Lija" i svoj sajt, ali je zakasnio da plati njegovo održavanje pa ga je, dodaje, "maznuo Japanac, koji izrađuje trodimenzionalne figure, ali običnih ljudi".

izvor: Press

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu