Kragujevački graver koji stvara jedinstvene predmete duhovne vrednosti
27
Ned, Okt

Kultura

Kragujevačanin Radiša Minić, materijale od zlata i srebra, ručnim radom pretvara u jedinstvene predmete duhovne vrednost.

Jedan je od malobrojnih srpskih gravera. Njegovi radovi ukrašavaju riznicu Hilandara, crkve u Jerusalimu i manastira Ravanica.

Graviranje predmeta, materijala uvek je put ličnog duhovnog razvoja, kaze Radiša Minić. Radi za manastire, pojedince ali i za sebe .

Čaša od rosvaja, koju je dobio iz manastira Hilandar, postaće predmet ličnog zadovljstva, na kojem gravure pričaju priču neprocenjive vrednosti.

“To je moja duhovna satisfakcija. To nit' ima materijalnu nit' duhovnu vrednost ali duhovnu ima samo kod mene. Nema duhovnu za tebe, za njega za za bilo koga”, kaže Radiša. 
“Mogu na nekim specifičnim, sfernim površinama, da budu u nekom radijusu, mogu direktno na tim površinama da radim šta poželite. Da izgraviram lik nekog sveca, bilo kakvu posvetu, tekst. Trudim se da u životu nista ne kopiram. Ni samog sebe. Ako radim nešto unikatno, jednu stvar, trudim se da to više ne ponavljam i idem da radim nešto drugo, a ako je to nešto slično onda da bar bude na drugi nacin, “ rekao je Radiša.

Gravure radi u metalu, a omiljen materijal mu je srebro. Od vrste rada zavisi koliko će vremena utrošiti na njegovu izradu.

“Za neki najprostiji rad sigurno mi treba tri, četiri dana Dešavalo mi se i da radim neku stvar

i tri meseca ili više meseci”.

Radiša Minić je godinu dana gravirao okov od nekoliko desetina kilograma srebra i zlata za kivot u kojem su mošti cara Lazara u manastiru Ravanica. Njegov rad narednim generacijama biće primer velike posvećenosti i ljubavi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu