Grad Kragujevac podržao rad streličarskog kluba osoba sa invaliditetom Oko Sokolovo
28
Pon, Okt

Sport
Streličarski klub osoba sa invaliditetom Oko sokolovo, kao jedini klub ove vrste u gradu od 2012. godine okuplja osobe sa invaliditetom, ali i rekreativce iz opšte populacije i sportiste koji na streličarskim turnirima u zemlji i inostranstvu osvajaju medalje. Članovi kluba u letnjem periodu treninge obavljaju na otvorenom i tada imaju mogućnost za nove članove, ali u zimskom periodu treninzi se održavaju najčešće u školskim fiskulturnim salama, i tada za određeni broj članova. Trening u sali Osnovne škole ‘’Jovan Popović’’ obišao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.



Klub postoji nešto manje od deset godina a nastao je iz potreba grupe ljudi i zajedničkim radom i trudom traje do danas. Pored osoba sa invaliditetom tu su i rekreativci iz opšte populacije i danas smo jedini aktivni klub koji okuplja i mlade i tako zajedno opstajemo. U klubu je 45 aktivnih takmičara iz obe kategorije koji postižu rezultate u zemlji i inostranstvu. U veteran stilu najviši uspeh državnog šampiona postigla je naša članica kluba Vesna Živanović, u parasterličarstvu se nižu uspesi. Državni vicešampion Miloš Stojadinović će u novembru preko Streličarskog saveza Srbije, granskog saveza na Afrodita kupu na Kipru predstavljati naš klub i grad, kaže Dejan Milović, trener i predsednik kluba. Milović dodaje da je velika zainteresovanost mladih za ovaj sport i da na juniorskim streličarskim turnirima Oko sokolovo uvek ima najviše takmičara.

osioko3.jpg

 

osiokos2.jpg


Oko sokolovo je jedinstveni, pravi sportsko takmičarski klub koji radi i sa osobama sa invaliditetom i sa sportistima iz opšte populacije. Mislim da je ovo jedini klub u Kragujevcu koji tako funkcioniše, kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća. On kaže da je velika zainteresovanost mladih za ovaj sport, ali treninge na otvorenom mogu da realizuju u mesecima kada vreme to dozvoljava. U zimskim mesecima nemaju dovoljno prostora. Za sada treninge obavljaju u adekvatnim uslovima ali bez mogućnosti primanja novih članova. Ovaj klub je i u standardnom i u parastreličarskom takmičenju dao državne vicešampione što govori koliko su posvećeni ovom sportu i visokim rezultatima predstavlju svoj klub i grad. Oprema koja im je potrebna za treninge i takmičenje je veoma skupa , jer je streličarstvo zahtevan tehnički sport koji mora da ima podršku. U tom smislu grad će za potrebe kluba opredeliti 200 hiljada dinara i do kraja novembra ćemo uključiti još neke klubove koji će dobiti finansijsku pomoć, istakao je Stevović. Svaki klub čiji treneri i takmičari daju sve od sebe u postizanju rezultata, okupljaju nove članove i od njih prave kvalitetne sporstiste buduće šampione, zaslužuju podršku.

osioko4.jpg



Klub danas broji oko 60 članova od kojih 45 takmičarski aktivnih. Veći broj članova kluba su osobe sa invaliditetom, ali zbog velikog interesovanja i činjenice da je jedini aktivni streličarski klub u gradu, uključuje i članove iz opšte populacije. Treninzi se odvijaju u mešovitim grupama što deluje stimulativno za osobe sa invaliditetom a dodatno senzibiliše osobe iz opšte populacije, kažu članovi kluba.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu