Kragujevac: Hitna pomoć na udaru – Rast broja intervencija zbog hroničnih bolesti i stresa
27
Ned, Okt

Vesti

Kragujevac – Timovi Zdravstveno-urgentne medicine u Kragujevcu u poslednjih 24 sata imali su izuzetno naporan radni dan, sa čak 52 terenske intervencije, od čega je 33 obavljeno tokom dana. Uprkos svim izazovima, zdravstveni radnici nastavljaju da brinu o građanima koji se suočavaju sa različitim zdravstvenim tegobama.

Tokom dana, najveći broj poziva stigao je od pacijenata sa problemima kao što su povišen ili snižen krvni pritisak, hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), povišena temperatura, kao i akutne reakcije na stres. Ovi simptomi su česti tokom letnjih meseci, kada visoke temperature i stres dodatno opterećuju organizam, posebno kod starijih i hronično obolelih osoba.

Noćne intervencije su uglavnom bile usmerene na pacijente sa povišenim krvnim pritiskom, problemima disanja povezanim sa HOBP-om, kao i one koji su oboleli od virusa COVID-19. Iako je pandemija značajno oslabila, određen broj pacijenata se i dalje bori sa posledicama ove bolesti, što povećava opterećenje za medicinske timove tokom noći.

U ambulantama je tokom istog perioda pregledano 66 odraslih pacijenata, pri čemu je 50 intervencija obavljeno noću, dok je 16 pacijenata potražilo pomoć tokom dana. Pored toga, ekipe su imale 20 intervencija na javnim mestima, što ukazuje na porast hitnih slučajeva van kućnih uslova.

Zdravstveni radnici ističu važnost prevencije i apeluju na građane da se brinu o svom zdravlju, redovno kontrolišu pritisak i izbegavaju izloženost stresu kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu