Kragujevac među najbržim gradovima u izdavanju građevinskih dozvola
27
Ned, Okt

Vesti

Kragujevac je jedan od gradova u Srbiji koji se izdvaja po brzini izdavanja građevinskih dozvola, a razlog za to leži u posedu certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC). Pored Kragujevca, u ovoj grupi nalaze se i Šabac, Čačak, Ćuprija, i Ruma. Ove lokalne samouprave uspeli su da značajno ubrzaju proces izdavanja dozvola, privlačeći time investitore i olakšavajući realizaciju građevinskih projekata.

Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), lokalne samouprave koje poseduju BFC sertifikat ili su u procesu certifikacije, izdaju četiri puta više građevinskih dozvola u dvostruko kraćem vremenu u odnosu na ostale opštine. Prosečno vreme čekanja na sve potrebne dozvole u ovim opštinama iznosi 108 dana, dok je u Kragujevcu i ostalim BFC gradovima ceo postupak završen za nešto više od mesec dana.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca, Dejan Ružić, istakao je da je uspostavljanje efikasnog sistema za izdavanje građevinskih dozvola bio ključni faktor za dobijanje BFC sertifikata. „Za postojeću privredu i potencijalne investitore, BFC sertifikat je znak da mogu računati na predvidiv poslovni ambijent u Kragujevcu,“ rekao je Ružić. Dodao je da je vrednost gradnje u BFC lokalnim samoupravama porasla za 35 odsto u 2023. godini, uprkos opštem padu na nivou države.

Međutim, dok gradovi poput Kragujevca prednjače u ovom procesu, skoro 60 odsto gradova i opština u Srbiji i dalje kasni u izdavanju građevinskih dozvola. Prema NALED-u, izdavanje upotrebne dozvole u proseku traje devet dana duže nego što je zakonom propisano, dok je prosečan rok za dobijanje građevinske dozvole ostao isti kao prethodne godine — 10 radnih dana, umesto zakonskih pet.

Ovaj disbalans u efikasnosti jasno ukazuje na potrebu za dodatnim reformama i digitalizacijom procesa, kako bi se smanjila birokratija i povećala transparentnost u izdavanju građevinskih dozvola širom zemlje. Dok Kragujevac i drugi BFC gradovi služe kao primer uspeha, neophodno je da se ovi standardi prošire na sve lokalne samouprave u Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu