Kako Iskoristiti Subvencije za Električna Vozila: Poseban Fond za "Fiat Grande Pandu"
27
Ned, Okt

Vesti

Kragujevac se sprema da uđe u novu eru automobilizma, sa značajnim koracima ka ekološkim rešenjima. Za svega dva meseca, sa proizvodnih traka ovog grada počeće da silazi prva električna vozila, a u planu je i početak proizvodnje hibridnih automobila. Ova transformacija dolazi kao deo državne strategije za smanjenje zagađenja i unapređenje životne sredine.

Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, najavila je da će u ovoj godini država pružiti subvencije isključivo za električna vozila. Za ovu svrhu je opredeljeno 170 miliona dinara. Specifičan fond biće uspostavljen za "Fiat Grande Pandu", čija se proizvodnja očekuje uskoro, ali se detalji o tom fondu još uvek pripremaju.

„Naša odluka da se ove godine fokusiramo samo na električna vozila odražava našu posvećenost ekološkim standardima. Električni automobili su ključni za smanjenje emisije štetnih gasova i zaštitu životne sredine“, izjavila je Pavkova.

Finansijska Podrška i Kriterijumi

Subvencije za električna vozila kreću se od 250 do 5.000 evra, u zavisnosti od tipa vozila. Za električne mopede i tricikle dostupno je 250 evra, dok za motocikle i četvorocikle iznosi variraju od 500 do 5.000 evra za putnička vozila do devet sedišta i teretna vozila. Svi zainteresovani, uključujući fizička i pravna lica, kao i preduzetnike, mogu podneti zahteve Ministarstvu zaštite životne sredine. Rok za podnošenje zahteva je 31. oktobar, ili do utroška sredstava.

Pavkova je napomenula da je trenutno na raspolaganju još 63 miliona dinara, s obzirom na to da je već 107 miliona dinara rezervisano od početka godine.

Budućnost Hibridnih Vozila i "Fiat Grande Panda"

Ove godine, fokus države na električna vozila ne znači da će hibridni automobili biti zapostavljeni u budućnosti. Vlada planira da uspostavi poseban fond za subvencionisanje "Fiat Grande Pande" nakon što ova vozila uđu na tržište.

„Naša prethodna iskustva s subvencionisanjem ekološki prihvatljivih vozila pokazala su značajan napredak. Prošle godine smo potrošili gotovo celu alokaciju sredstava, a ukupno je do sada subvencionisano 2.500 električnih i hibridnih vozila. Ove godine smo obezbedili dodatna sredstva kako bismo podržali još veći broj kupaca“, dodala je Pavkova.

Srbija će sa početkom serijske proizvodnje električnih vozila u Kragujevcu postati prva zemlja na Balkanu sa finalnom proizvodnjom ovog tipa vozila, čime se dodatno potvrđuje njen cilj da postane lider u regionu u pogledu ekoloških inovacija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu