Predstavljen Fiat Grande Panda: Povratak ikone automobilske industrije sa proizvodnjom u Kragujevcu
27
Ned, Okt

Vesti

Povodom proslave 125 godina od osnivanja italijanskog proizvođača automobila Fiat, u Torinu je zvanično predstavljen novi model "Fiat Grande Panda". Inspirisan legendarnim modelom iz 1980-ih, novi automobil će se proizvoditi u fabrici Stellantis u Kragujevcu, Srbija, i to u dve varijante – električnoj i hibridnoj, saopštila je kompanija.

"Fiat Grande Panda" predstavlja značajan korak za Fiat u povratku na globalno tržište, oslanjajući se na tri ključna stuba: italijanski dizajn, globalnu platformu i lokalnu relevantnost. U saopštenju se ističu vrednosti održivosti, inkluzivnosti, jednostavnosti i lepote, koje su oživele ovaj projekat. Dizajn novog modela inspirisan je kultnom "Pandom" iz osamdesetih godina prošlog veka, često nazivanom „plavim farmerkama" automobilske industrije, zbog svoje društvene prihvatljivosti.

Cena potpuno električne verzije "Fiat Grande Panda" počinje ispod 25.000 evra, dok će blago hibridna verzija biti dostupna za manje od 19.000 evra. Novi model koristi jedinstvenu multi-energetsku platformu, koja se može instalirati bilo gde u svetu, omogućavajući kupcima izbor najboljeg pogonskog sklopa prema svojim potrebama.

Jedna od najinovativnijih karakteristika novog modela je integrisani spiralni kabl za punjenje, koji čini proces punjenja lakšim i urednijim. Kabl se nalazi u posebnom kućištu ispod haube, što štedi prostor u prtljažniku i olakšava svakodnevnu upotrebu. Nakon završetka punjenja, kabl se jednostavno vraća u kućište zahvaljujući spiralnom obliku.

"Grande Panda" se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu svojom kompaktnom veličinom (3,99 metara dužine, 1,57 metara visine i 1,76 metara širine) i dobro organizovanom prostranošću. Prtljažnik ima zapreminu od 361 litra, dok je ukupni kapacitet skladišnih pregrada smeštenih ispred suvozača 13 litara.

Pokretanje proizvodnje modela "Fiat Grande Panda" u Kragujevcu predstavlja važan korak za domaću proizvodnju motornih vozila, zaposlenost, robni izvoz i bruto domaći proizvod. Ivan Nikolić, naučni saradnik i direktor za razvojne projekte Ekonomskog instituta u Beogradu, istakao je da ovaj model predstavlja značajan korak za Stellantis, posebno za Fiat, u njihovoj tranziciji ka globalnoj ponudi vozila baziranoj na zajedničkoj platformi koja podržava različite energetske opcije.

U znak proslave značajnog jubileja, na događaju u Torinu je najavljeno partnerstvo između Fiat-a i čuvenog modnog kreatora Đorđa Armanija. Ova dva svetski priznata italijanska brenda, koja su već sarađivala 2020. godine na lansiranju ekskluzivnog modela 500e, ponovo su udružili snage kako bi stvorili "Made in Italy" na četiri točka pod nazivom "500e Đorđo Armani".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu