Fijat grande panda: Novi model iz Kragujevca kreće u osvajanje globalnog tržišta
27
Ned, Okt

Vesti

Uoči sutrašnje promocije novog modela "Fijat grande panda" u Torinu, stižu uzbudljive vesti za automobilsku industriju i ekonomiju Srbije. Novi model će se proizvoditi u Kragujevcu, u fabrici u kojoj se do 2022. godine proizvodio model 500-L. Očekuje se da će pokretanje proizvodnje "Fijat grande pande" značajno uvećati domaću proizvodnju motornih vozila, zaposlenost, robni izvoz i bruto domaći proizvod.

"Fijat grande panda" biće dostupan u hibridnoj i potpuno električnoj verziji, što ga čini prvim modelom iz nove globalne linije vozila kompanije "Fijat". Vozilo će biti bazirano na multienergetskoj platformi koja omogućava različite tehnologije pogona. Model će se prvo pojaviti na tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Ekonomista Ivan Nikolić najavljuje da će svi ostali detalji, uključujući cene, biti objavljeni na sutrašnjoj promociji.

U novom broju publikacije „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), Nikolić ističe da "Fijat grande panda" predstavlja važan korak za "Stelantis" i "Fijat" u njihovoj tranziciji ka globalnoj ponudi vozila baziranoj na zajedničkoj platformi koja može podržati različite energetske opcije. Ovaj model će postati značajan dodatak njihovom portfoliju i konkurentan igrač na tržištu kompaktnih automobila.

Električna vozila na baterije (BEV) i dalje su znatno skuplja od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, što predstavlja izazov za njihovu širu prihvaćenost. Nikolić navodi da trenutni plasman malih električnih vozila na globalnom tržištu nije uporediv sa prodajom vozila sa unutrašnjim sagorevanjem od pre deset godina zbog različitih faktora kao što su subvencije, dostupnost infrastrukture za punjenje, tehnološki progres i regulativni okviri.

Kina je postala svetski lider u proizvodnji baterija i električnih vozila, zahvaljujući dugogodišnjoj podršci vlade. Evropski proizvođači, uključujući "Stelantis", moraju smanjiti troškove proizvodnje, razvijati tehnologiju i održavati visoke standarde kvaliteta kako bi bili konkurentni.

Nikolić napominje da je teško precizno kvantifikovati direktne i indirektne pozitivne efekte pokretanja proizvodnje novog modela u Kragujevcu. Ako bi se ponovio rast proizvodnje iz 2013. godine, direktan pozitivan efekat na ukupnu industrijsku proizvodnju mogao bi iznositi oko 5,5 procentnih poena, dok bi bruto domaći proizvod realno porastao za oko 1,1 procentni poen.

U medijima se spekuliše da bi subvencije za kupovinu "Fijat grande pande" mogle iznositi i do pet hiljada evra po vozilu. Konačan iznos subvencija zavisiće od domaće tražnje za ovim modelom. Najpopularniji mali evropski električni automobili prethodnih godina uključuju „reno zoe”, „folksvagen ID.3”, „pežo e-208”, „fijat 500e” i „mini elektrik”. Prošle godine je "Stelantis" u Evropi prodao 65.000 vozila "fijata 500e", dok je godinu dana ranije prodato 66.732 vozila. Uprkos dobroj prodaji, ključni problem s plasmanom malih evropskih BEV vozila ostaje cena. Na primer, početna cena za „pežo 208” sa unutrašnjim sagorevanjem iznosi 19.350 evra, dok e-208 startuje cenom od 34.100 evra, što je za 14.750 evra ili 57 odsto skuplje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu