Vlasnik firme „Termogama” a bivši direktor „Energetike” Milan Ćirović kupio Zastava Vozila
27
Ned, Okt

Vesti

Nekadašnji najveći jugoslovenski proizvođač automobila, Zastava Vozila, prodat je na stečajnoj aukciji u utorak za 68,9 miliona dinara (oko 580.000 evra). Kupac je konzorcijum koji čine "Termogama" DOO, kragujevačko društvo za projektovanje, inženjering i poslovne usluge, i "Rolling Co" DOO, kragujevačko društvo za proizvodnju, promet i usluge.

Ovo označava formalni početak kraja za Zastavu nakon sedam godina stečaja. Grupa je funkcionisala kao holding kompanija, koja je nadgledala velike fabrike poput Zastava automobila, Zastava kamiona i Zastava rezervnih delova. Iako je grupa upravljala ovim preduzećima, članice su zadržale samostalnost u smislu imovine i poslovanja.

Očekuje se da će se aukcija za preostale jedinice Zastave, uključujući Fabriku automobila "Zastava" i Fabriku kamiona "Zastava", uskoro održati. Privredni sud u Kragujevcu predviđa dugotrajan stečajni postupak za fabriku kamiona.

Povećana cena zbog prava konverzije zemljišta

Aukcija za Zastava Vozila, održana 5. marta u Beogradu, bila je prva koju je sproveo Privredni sud u Kragujevcu sa povećanom cenom. Ovo poskupljenje proističe iz novog zakona koji omogućava kupcu pravo besplatnog pretvaranja prava korišćenja zemljišta u vlasništvo.

Ovo zakonodavstvo je kritikovano zbog toga što daje nezasluženu prednost bogatim pojedincima koji kupuju kompanije u stečaju. Shodno tome, zakon je propisao da se vrednost zemljišta mora uključiti u ukupnu vrednost preduzeća.

Prema rečima Saše Milosavljevića, sudije Privrednog suda, procenjena vrednost preduzeća je značajno povećana nakon uračunavanja vrednosti zemljišta. Prvobitna procena od 14. jula 2023. godine bila je 72,8 miliona dinara, dok je nova procena od 29. decembra 2023. godine skoro duplo veća - 137,8 miliona dinara.

Početna cena za ovu licitaciju utvrđena je na 68,9 miliona dinara, ili 50% od procenjene vrednosti. Sudija Milosavljević je pojasnio da je procenitelj koristio termin "potencijalna vrednost imovine" kako bi se ukazalo na mogućnost konverzije prava korišćenja zemljišta u vlasništvo.

Međutim, on je upozorio da konverzija nije zagarantovana. Zahtev za javno korišćenje zemljišta može to sprečiti. Iako ovo nije slučaj sa Zastava Vozila, postoje neizvesnosti zbog nedostatka sveobuhvatnih urbanističkih planova širom Srbije.

Neizvesnosti u vezi sa konverzijom zemljišta

Sudija je istakao da iako je procenitelj ovako postupio kod Zastava Vozila, seminari za stručnjake iz ove oblasti sugerišu alternativna rešenja u zavisnosti od konkretne situacije.

U slučaju Zastava Vozila, procenitelj je uzeo u obzir potencijalnu vrednost zemljišta koje novi vlasnik može bez dodatnih troškova pretvoriti u svoje.

Vlasnik firme „Termogama” je bivši direktor „Energetike” Milan Ćirović, a prema podacima iz katastra, suvlasnik je placa od 10 hektara u krugu bivše „Zastave”. Ovaj konzorcijum bio je ujedno i jedini učesnik javnog nadmetanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu