VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: Super računar u Kragujevcu je tako moćan da troši struju kao 600 domaćinstava u našem gradu
27
Ned, Okt

Vesti
Kragujevac u državnom data centru ima superračunar, najbrži u regionu i jedan od najmoćnijih u svetu, otvarajući nove mogućnosti za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Energetska žudnja i domaća upotreba

Iako je moćan, ovaj superračunar nije energetski vampir. Procenjuje se da će trošiti struje ekvivalentno potrošnji struje oko 600 domaćinstava. Iako značajna, ova energija se koristi za pokretanje mašine koja će omogućiti revolucionarne pronalaske u mnogim domenima.

Supermoći za superprobleme

Ovaj Nvidia superračunar neće služiti za igranje video igrica, već za rešavanje kompleksnih izazova. Njegova moć otvara vrata:

• Brzom razvoju u poljoprivredi, ekologiji i zdravstvu: Analiza ogromnih količina podataka za unapređenje poljoprirodnih prinosa, praćenje klimatskih promena i razvoj novih lekova i medicinskih tretmana.
• Istraživanja u različitim naučnim poljima: Od astrofizike i inženjerstva do genetike i finansiranja.
• Razvoju veštačke inteligencije: Superračunar će omogućiti brže treniranje i implementaciju AI modela za različite svrhe, od prepoznavanja glasovnih uzoraka do automatizacije procesa.

Šampion brzine i inovacije

Kragujevački superračunar se svrstava među najbrže na svetu, ali precizan rang zavisi od izabranog benchmarka za merenje performansi. Ipak, sigurno je da će se naći u samom vrhu regionalne rang liste i konkurentski se boriti sa najboljima na globalnom nivou.

Cena napretka
Za ovaj tehnološki skok Srbija je izdvojila 1.7 miliona evra. Iako se čini kao velika suma, potencijalne koristi za naučni i privredni razvoj, kao i za edukaciju mladih generacija i privlačenje investicija, daleko premašuju troškove.

Pojašnjava da zvučni pojam "superkompjuter" zapravo označava računar sposoban da za kratak vremenski period izvrši složene matematičke operacije, što je, dodaje, osnova za naučna otkrića, inovacije i razvoj novih tehnologija, poput samovozećih automobila, ili savremenog animiranog filma za koji bi, da nema te efikasnosti, možda trebalo 30 godina grafičke obrade.

"Ovde se radi o uspostavljanju računarske platforme, superkompjutera koji će nam omogućiti da savladamo industrijske i naučne probleme, na načine koji omogućavaju da budu rešeni u nekim slučajevimau realnom vremenu, a u drugim u sekundama, minutima, satima, ili u nekim slučajevima u nedeljama, ali, u poređenju sa hiljadu godina za običan kompjuter, što je praktično nemoguće uraditi", kaže Strajer.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu