Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović sastao se sa predstavnicima prestižnih obrazovnih institucija Milvokija
28
Pon, Okt

Vesti
U toku boravka u Milvokiju, Viskonsin (SAD), od 25. do 27. januara 2024. godine, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović sastao se sa predstavnicima prestižnih obrazovnih institucija i zajedno sa članovima delegacije Grada Kragujevca prisustvovao zvaničnom potpisivanju Protokola o saradnji između Kragujevca i Milvokija.

U okviru planiranih zvaničnih poseta, rektor prof. dr Nenad Filipović prvo se sastao sa rektorom dr Markom Moneom i prorektorom dr Endruom Dairom Univerziteta u Viskonsinu, Milvoki, a zatim i sa dekanom i profesorom Fakulteta inženjerskih i primenjenih nauka, dr Bretom Pitersom, kao i sa dekanima ostalih fakulteta u sastavu ovog univerziteta. Tokom sastanaka, razgovaralo se o budućoj međuinstitucionalnoj saradnji, realizaciji zajedničkih istraživačkih poseta, razmene studenata i pripreme aplikacija za istraživačke projekte, naročito u okviru programa za finansiranje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i EU programa, gde je bilo reči o konkretnim temama od zajedničkog interesa dveju institucija. U drugom delu posete, rektor je obišao biblioteku Univerziteta u Viskonsinu koja se ističe bogatom zbirkom digitalnih mapa biblioteke Američkog geografskog društva i sadrži preko 19000 mapa, od prvih mapa Azije do istorijskih mapa Viskonsina i Milvokija, i drugih američkih gradova, država i nacionalnih parkova, a poseduje i kolekciju mapa Srbije.

O mogućoj budućoj saradnji rektor prof. dr Nenad Filipović takođe je razgovarao i sa predsednikom Medicinskog koledža Viskonsina, dr Džonom Rejmondom, direktorkom Kancelarije za globalno zdravlje, dr Tifani Frejzer, direktorkom Kancelarije za globalno strateško planiranje i angažovanje u zdravstvu, dr Marom Lord, profesorom medicine i pomoćnikom dekana za nastavni plan i program kliničkih nauka, dr Bipinom Tapom, i profesorom biomedicinskog inženjerstva, dr Amitom Jošijem, i tom prilikom predstavio dostignuća i uspehe naših profesora i istraživača u oblasti medicinskih nauka i bioinženjeringa, sa akcentom na rezultate ostvarene kroz mnogobrojne nacionalne i međunarodne projekte u ovim oblastima i aktuelna istraživanja u saradnji sa partnerskim institucijama u Srbiji i u svetu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu