Šokantna tragedija na Šumaričkom jezeru: Identifikovan muškarac koji se utopio
27
Ned, Okt

Vesti

Muškarac koji se juče utopio na Šumaričkom jezeru identifikovan je kao J.D. (43) iz Kragujevca, potvrđeno je iz Višeg javnog tužilaštva. Njegovo telo su sinoć oko 20 časova iz jezera izvukli ronioci žandarmerije.

Prema informacijama iz tužilaštva, obavljen je uviđaj, a nadležni tužilac je naložio obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Iako se sumnja na samoubistvo, mogućnost nesrećnog slučaja još uvek nije isključena.

Tragedija se dogodila između 16 i 17 časova na strani jezera suprotnoj od uređenog kupališta, nekoliko stotina metara od plaže. Pozvana je policija, koja je zatim zatražila angažovanje ronilačkog tima žandarmerije. Nažalost, nakon što je telo izvučeno, medicinska ekipa je mogla samo da konstatuje smrt.

Dugogodišnji čuvar objekata i mobilijara pored plaže Šumaričkog jezera, Vukojica Cikotić, izjavio je za Kurir da je utopljenik nosio majicu, šorts i bele patike, dok su mu na obali ostale cigarete. Cikotić je takođe dodao da je čuo kako je J.D. navodno oko vrata imao torbicu sa kamenjem, što ukazuje na mogućnost da je reč o samoubistvu.

Na jezeru juče pre podne nije bilo kupača, a dežurni sezonski spasilac Nemanja Vuković, koji se nalazio na suprotnoj obali, izjavio je da nije video niti čuo kada je muškarac ušao u vodu. O tragičnom događaju saznao je od plivačkog trenera koji je veslao na dasci i kojeg je policija upozorila da se vrati zbog utapanja.

„Za utapanje sam čuo oko 17 časova od jednog plivačkog trenera. Njega su policajci zaustavili i rekli mu da se vrati jer se utopio jedan čovek,“ izjavio je Vuković.

Ovo je prvi slučaj utapanja na Šumaričkom jezeru ove godine. Čuvar plaže Cikotić podseća da se na ovom jezeru gotovo svake godine dogodi neka tragedija, te da je za gotovo 60 godina postojanja jezera, u njemu stradalo nekoliko desetina ljudi, uključujući i one sa ozbiljnim plivačkim veštinama.

Iako su mnogi davljenici na sreću spašeni u poslednjem trenutku, nažalost, veliki broj njih nije imao tu sreću, uključujući i one koji su namerno odlučili da na ovom mestu okončaju svoj život.

Šumaričko jezero nosi sa sobom i urbanu legendu da je na mestu gde se ono danas nalazi nekada bilo groblje, što je dovelo do verovanja da će se udaviti onoliko ljudi koliko je pokojnika tu bilo sahranjeno. Iako nema istorijskih dokaza da je groblje tu ikada postojalo, poznato je da je u podnožju brane nekada bila humka sa posmrtnim ostacima nevinih civila streljanih 1941. godine, koja je zbog izgradnje brane premeštena nekoliko stotina metara dalje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu