Kragujevac Dobio Sredstva za Sanaciju Zgrade Stare Skupštine
27
Ned, Okt

Vesti

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“, Kragujevac je dobio sredstva u iznosu od 4,35 miliona dinara za projekat „Očuvanje kulturnog identiteta prve prestonice moderne Srbije“. Projekat obuhvata sanaciju zgrade Stare skupštine, značajnog istorijskog i kulturnog zdanja.

Radovi na sanaciji zgrade Stare skupštine uključuju rekonstrukciju parternog uređenja sa trotoarima, platoima i stazama, obezbeđenje pristupa osobama sa invaliditetom, postavljanje rasvete oko objekta, te sanaciju ograde, stolarije, temelja i zidova, kao i bojenje fasade. Ove informacije potvrđene su iz Gradske uprave za portal.

Za izvođača radova izabrana je firma "GML inženjering", a ugovorena vrednost radova iznosi 7.935.150 dinara bez PDV-a. Predviđeni rok za završetak radova je 60 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Zgrada Stare skupštine, podignuta 1859. godine u porti Stare crkve na desnoj obali Lepenice, deo je kompleksa Miloševog venca. Kao centar političkog života, ovo zdanje ima ogroman istorijski i kulturni značaj za Kragujevac. Danas se u zgradi održavaju važni događaji poput Sretenjske akademije i Svečane sednice Skupštine grada povodom Đurđevdana – Dana grada. Tokom svog postojanja, zgrada je bila mesto održavanja više od 30 skupštinskih zasedanja, uključujući i onu na kojoj su pročitane odluke Berlinskog kongresa. Zgrada Stare skupštine proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja 1979. godine.

Ova sanacija predstavlja ključni korak u očuvanju kulturnog identiteta Kragujevca i njegovih istorijskih zdanja, omogućavajući budućim generacijama da se upoznaju sa bogatom istorijom ovog grada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu