Početak proizvodnje električne "Pande" u Kragujevcu: Veliki korak za srpsku industriju
27
Ned, Okt

Vesti

Građani Srbije koji budu kupili električni automobil proizveden u Kragujevcu mogu računati na 5.000 EUR državnih subvencija, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Ako automobil košta 22 ili 23 hiljade, imate pet hiljada od nas, svaki kupac," rekao je Vučić.

Kompanija FCA Srbija danas u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu zvanično obeležava uspešno uvođenje novih linija za proizvodnju električnog modela Fiat Grande Panda. Očekuje se prisustvo najviših državnih zvaničnika i predstavnika kompanije Stelantis na svečanosti povodom početka proizvodnje električnog vozila.

Fiat je najavio cenu električnog modela u Italiji ispod 25.000 EUR, dok će blago hibridni biti dostupan ispod 19.000 EUR.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je da je početak proizvodnje električne "Pande" jedan od najvažnijih datuma za srpsku privredu. "Ono što dolazi sa električnom pandа koja će se proizvoditi u Srbiji i odavde ići u ceo svet, jeste tehnologija, znanje, revolucionarni novi pomaci u elektronskoj mobilnosti," rekao je Čadež. On je naglasio da je Srbija sada među zemljama koje proizvode električna vozila, što predstavlja veliki uspeh za zemlju koja već proizvodi mnoge komponente za automobilsku industriju.

Nova Panda deli svoje ključne osnove sa modelima iz grupe Stellantis na platformi Smart Car, što znači da će biti dostupna od lansiranja kao električni automobil ili sa blagim hibridnim pogonom. Električna Grande Panda će imati bateriju od 44 kWh s kojom može preći do 320 kilometara. Još nisu otkriveni podaci o performansama, ali Panda će imati motor od 111 KS koji pokreće prednje točkove, dok će hibridna verzija kombinovati 1,2-litarski trocilindrični motor sa malim električnim motorom.

Unutrašnjost Grande Pande je inspirisana legendarnom fabrikom Lingoto u Torinu, a dizajn sadrži kombinaciju boja i materijala koja uključuje teksturirane tkanine, tonirani akril i svetlu plastiku. Model će imati kombinaciju dva digitalna interfejsa: ekran od 10 inča iza volana i ekran osetljiv na dodir od 10,25 inča. Sa dužinom od nešto manje od četiri metra, nova Panda pruža više putničkog i prtljažnog prostora nego prethodni modeli, sa prtljažnikom procenjenim na 361 litra.

Spolja, Grande Panda ima hrabar i kockast dizajn, sa vertikalnim nosom i nagnutim zadnjim vetrobranom. Detalji kao što su LED diode i dnevna svetla u obliku slova X doprinose njenom modernom izgledu, dok su aluminijumske felne i zaštitne trake na bokovima dodatak robusnom stilu.

Grande Panda je prvi u novoj porodici modela inspirisanih Fiat Pandom. Fiat je najavio da će svake godine do 2027. lansirati po jedan novi model koji će koristiti istu platformu Smart Car i dizajnerski jezik.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu