KRAGUJEVAČKO BLAGO: Sa ovog brda vidi se ceo grad, a dvogledom Jagodina i Kruševac!
28
Pon, Okt

Vesti

U selu Velike Pčelice postoji brdo Straža odakle se vidi ceo Kragujevac.

Položaj sela: Sadašnji Levač čine prirodne granice: Gledićke Planine, Crni Vrh; od Crnog Vrha pravom linijom pored planine Juhor na Golijsku Moravu. Dakle, strogo uzevši Levač se nalazi između Gledićkih Planina, Juhora i Golijske Morave.

-Priča se da je tu živeo neki vladika sa kaluđerima. Neki hajduci naume vladici otmu novac, pa mu noću uhvate slugu u vinogradu više manastira. Primoraju ga da izazove vladiku napolje da mu otvori, rekavši da ga je uhvatila groznica. Vladika otvori, te mu tako upadnu hajduci i zatraže mu novac. Vladika pođe sa njima u isposnicu Raletinac, gde je držao novac. U putu se razdani-svane. Hajduci ubiju vladiku i tu bude zakopan, te se to mesto sada zove Vladičin Grob.

U Velikim Pčelicama postoji 15 starih grobljišta, koje „srpskih“, koje „mađarskih“.

Poreklo stanovništva: U Velikim Pčelicama ima 259 kuća.

Sem litije svako selo ima i bogomolju. To je jedan dan u godini, koji su uzimali da svetkuju kada je vladao pomor među ljudima ili stokom. Selo Velike Pčelice slavi bogomolju Todorovu Subotu.

Budući da ne žive u planinskim predelima, meštani se najviše bave zemljoradnjom, zatim voćarstvom, a ponajmanje stočarstvom. Osim toga bave se vinogradarstvom, pčelarstvom, svilarstvom i ručnim radovima.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu