Roj pčela ispred tržnog centra u Kragujevcu uznemirio posetioce
28
Pon, Okt

Vesti

Neočekivana scena ispred tržnog centra u Kragujevcu danas je iznenadila prolaznike i kupce kada se ogroman broj pčela pojavio na ulazu u centar. Roj pčela izazvao je paniku i uznemirenje među ljudima, ali su pčelari brzo reagovali kako bi situaciju stavili pod kontrolu.

Evolucija je odredila da se tokom juna, a naročito jula meseca, pčele roje, što je i dovelo do ovog događaja. U ovom periodu godine, nije neobično da se pčele pojave na neobičnim mestima, čak i u srcu urbanih sredina. Prema rečima stručnjaka, ovo je vreme kada stara matica može izaći i povesti deo društva, ili se kolonija podeli na više rojeva, koje potom vode mlade matice.

"Najvažnije je uhvatiti roj kako odbegle pčele ne bi bile prepuštene same sebi," objašnjava iskusni pčelar koji je bio angažovan na intervenciji ispred tržnog centra u Kragujevcu. "Ove pčele su vitalne za naš ekosistem i moramo ih zaštititi."

Pojava roja pčela ispred tržnog centra privukla je i pažnju brojnih radoznalaca koji su sa sigurne udaljenosti pratili akciju hvatanja. Pčelari su uspeli da bezbedno i bez većih poteškoća sakupe roj, koristeći specijalizovanu opremu i tehnike.

"Srećom, pčelari su brzo stigli i uspešno uklonili roj. Nismo imali nikakvih incidenata ili povreda, što je najvažnije," izjavila je jedna od radnica u tržnom centru.

Ovaj događaj je takođe poslužio kao podsećanje na važnost pčela za ekosistem. Pčele su ključne za oprašivanje biljaka i proizvodnju meda, ali su poslednjih godina izložene brojnim pretnjama, uključujući upotrebu pesticida i klimatske promene.

"Roj pčela ispred tržnog centra je neuobičajen prizor, ali nije razlog za strah. Pčele su mirne kada se roe i samo traže novo mesto za svoje društvo," . "Važno je da ih tretiramo sa poštovanjem i razumevanjem njihove uloge u prirodi."

Intervencija pčelara ispred tržnog centra u Kragujevcu bila je uspešna, a roj pčela je bezbedno premešten na odgovarajuću lokaciju. Posetioci tržnog centra mogu ponovo mirno da kupuju, sa svešću o važnosti ovih malih, ali izuzetno značajnih stvorenja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu