U Kragujevcu od 2019. NIŽI POREZ NA IMOVINU
28
Pon, Okt

Vesti

Kragujevac -- Ukupan razrez poreza na imovinu obveznika na teritoriji grada Kragujevca za 2019. godinu biće manji nego ove godine.

Taj namet će biti umanjen pre svega na kuće, poslovne prostorije i zemljište u pojedinim zonama, rečeno je Beti u Gradskoj poreskoj upravi.

Porez na imovinu na kuće za stanovanje će biti smanjen u svim zonama, osim u III zoni u kojoj će biti povećan za oko sedam odsto. Oporezivanje poslovnih prostorija će biti manje u ekstra i I zoni, u II zoni će biti povećano, dok u III zoni ostaje kve godine.

U 2019. godini biće manji porez na imovinu na stanove u III zoni, u ekstra i I zoni biće na skoro istom nivou, dok će u II zoni biti veći za oko sedam odsto.Porez na zemljište će biti niži u proseku oko 50 odsto, osim u ekstra i I zoni, u odnosu na porez utvrdjen za 2018. godinu.

Portparol Gradske poreske uprave Sanja Stanojević je rekla da ostaje nepromenjena stopa za obračun poreza na imovinu, ali je korigovana cena kvadrata nepokretnosti za utvrdjivanje poreza.

Prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama utvrdjena je odlukom Gradskog veća na osnovu 1.208 ugovora o prometu nepokretnosti, u periodu od 1. januara do 30. septembra 2017. godine, koje su javni beležnici dostavili Poreskoj upravi.

U 2018. godini je evidentirano 72.000 obveznika kojima je doneto rešenje o utvrdjivanju poreza na imovinu fizičkih lica, što je više za 5.500 u odnosu na 2017. Naplata poreza na imovinu u Kragujevcu je od početka ove godine pa do kraja novembra povećana za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Ukupna dugovanja za porez na imovinu fizičkih lica iznose oko 500 miliona dinara, dok je za porez na imovinu pravnih lica oko milijardu dinara, i to onih koji su u stečaju, likvidaciji, restrukturiranju i koji su brisani iz registra", rekla je Stanojević. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu