''DIJABETES UTIČE NA PORODICU'' - Danas u TC Plaza
27
Ned, Okt

Vesti

KRAGUJEVAC - 14. novembra obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa. Povodim ovog datuma Institut za javno zdravlje Kragujevac, Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti, Dom zdravlja Kragujevac, Asocijacija studenata farmacije 15.11.2018. god. od 16,00 do 18,00 sati organozovaće centralnu manifestaciju u tržnom centru ''Plaza''.

Tema ovogodišnje kampanje glasi: ''Dijabetes utiče na porodicu'' i ima za cilj skretanje pažnje javnosti da porodica obolelog predstavlja jednu od najznačajnijih karika u prevenciji, lečenju i kontoli same bolesti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da u svetu od dijabetes melitusa boluje oko 422 miliona ljudi. Istraživanja ukazuju da se učestalost poslednjih tridesetak godina udvostručila i iznosi oko 8,5%. Kod oko polovine obolelih, nije postavljena adekvatna dijagnoza jer su u početnoj fazi simptomi obično blagi pa se bolest detektuje kada su već prisutne komplikacije.

U našoj zemlji od dijabetesa boluje približno 750.000 osoba ili 13,2% odraslog stanovništva. Na žalost, od ove bolesti godišnje umre oko 3000 ljudi što nas svrstava u grupu evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od dijabetesa.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu