Sezona spremanja zimnice u Kragujevcu se zahuktava
27
Ned, Okt

Vesti

Bliži se jesen, a sa njom i vreme za pripremu zimnice. Domaćice uveliko obilaze pijace i supermarkete kako bi što povoljnije “prošle” u nabavci povrća i voća. 

Crvene paprike, koje su najneophodnije, što za ajvar, što za turšiju, treba izdvojiti od 50 do 55 dinara po kilogramu, tolika je cena ako sada odete na zelenu pijacu. A ako vam cena nije velika ovaj provereni recept će Vas sigurno obradovati.

Sastojci:

- 30 kg. crvenih paprika
- 1 litar ulja
- 200 ml. sirćeta
- 1/2 kesice konzervansa
- so
Uputstvo za pripremu:
Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se lakše ljuštile. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike.
Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprika. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara. Zatvoriti tegle najpre celofanom a potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.
Jako je bitno dugo kuvati ajvar, jer jedino dobro ukuvan ajvar se ne kvari. Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - odlična zaštita od kvarenja. So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu