KRAGUJEVAC: ''Moje pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja''
27
Ned, Okt

Vesti

 Dečija nedelja se ove godine održava od 1. do 7. oktobra, a moto glasi  “Moje pravo da živim srećno i zdravo - za odrastanje bez nasilja“.

Na temu odrastanja bez nasilja naredne nedelje će u zavisnosti od uzrasta kome su namenjeni biti realizovane tribine, predavanja, pokretne igre, likovne i muzičke aktivnosti, druženja i humanitarne akcije koje su pripremili Predškolske ustanove “Nada Naumović“ i “Đurđevdan“, kragujevački Crveni krst i Doma zdravlja i Centar za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica“. U vrtićima dve predškolske ustanove tokom naredne nedelje biće intenzivirane radionice i aktivnosti u cilju prevencije i negovanja nenasilne komunikacije kod dece, a tradicionalno biće organizovani i “Susreti prijateljstva“. Umesto “Dečijeg škraba“ predviđena je humanitarna akcija “Drug drugu“. Crveni krst organizuje druženje Most generacije “Od predškolca do volontera“ gde će zajedničko vreme provesti predškolci i volonteri Kutka za kvalitetnije starenje.

Savetovalište za mlade Doma zdravlja Kragujevac u O.Š. Stanislav Sremčević će učenicima starijih razreda govoriti o vršnjačkom nasilju, posledicama u starijem dobu i njegovoj prevenciji, dok će u Centru za porodični smeštaj i usvojenje govoriti o novom sveprisutnijem digitalnom nasilju. U okviru ustanove Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica“, pored ostalog biće organizovana tribina “Porodica sa malim detetom“ u kojoj će učestvovati psiholog, pedagog i terapeut ove ustanove. Zvanično otvaranje Dečije nedelje planirano je u ponedeljak 1. oktobar u 11.00 sati u Pešačkoj zoni gde će biti izvedene pokretne igre i mini kolaž programa dece iz predškolskih ustanova.

Dečija nedelja je prilika da sve mehanizme prevencije zaštite od nasilja prikažemo, govorimo o ovoj temi ali pokrenemo konkretne mere i aktivnosti, i to ne samo tokom njenog obeležavanja, kako bi suzbijali nasilje među mladima i živeli u sređenijem i uređenijem društvu, rekao je Nikola Ribarić, načelnik Odeljenja za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. On je pozvao sve koji to žele i mogu da proprate najavljene aktivnosti, i pozvao na zajedničko druženje dece i roditelja u subotu 6. oktobra u Avantura parku na šumaričkom jezeru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu