RADNE AKCIJE I DALJE POSTOJE U KRAGUJEVCU: Na ove ljude treba da se UGLEDA omladina!
27
Ned, Okt

Vesti

Akcijaši koji su gradili su stadione i korito reke sa 18 i 20 godina, danas sa 65 i 83 čiste od rastinja Spomen-park Šumarice. 

 Razvijaju zastavu kluba, navlače rukavice, uzimaju alat i kreću na posao. Ovde se zna ko pravi plan, a zna se i kada se radi, a kada odmara. Tek su zaurlale testere i trimeri, a vremešni akcijaši već vuku šiblje na gomilu. Najorniji je Milivoje Milovanović sa svoje 83 godine, najstariji u grupi.

„Nije mi bilo ni 18 kada sam prvi put učestvovao na radnoj akciji, jedva me je komandant radne brigade primio. Bilo je to 1955. godine kada smo gradili ovaj put što prolazi kroz Spomen park Šumarice. Kada sam bio vojnik, samo tri dana odmora sam iskoristio, ostalo sam proveo na akciji, proširivalo se korito reke Lepenice. I evo sada sa 83, imam kostobolju i kad zaboli, malo mast, malo tableta, pa u radnu akciju. Dok radim, ništa me ne boli, od kreveta bežim ko đavo od krsta”, kaže Milovanović koji je i upravnik svoje zgrade. On objašnjava da mu je najveća želja da akcije Kluba ne budu više penzionerske, nego omladinske. A omladina nam je dobra, samo moramo na delima da im pokažemo kako se radi, ne samo da im pričamo, zaključuje Milovanović.

U akciji je bilo 180 akcijaša i roditelja dece. U selu Opornica su uredili zapušteni spomenik poginulim crvenoarmejcima. Na beloševačkom groblju su očistili divlje deponije i oterali 15 kamiona smeća. Radili su i u selu Poskurice, pa pred 21. oktobar u Šumaricama su očistili sve što javne firme nisu stigle. To je samo deo akcija.

Miroslav Koprivica, predsednik Kluba akcijaša i volontera podseća da su radne akcije u Jugoslaviji postojale do 1990. godine. Kragujevac je bio čuven i poznat kao akcijaški grad. Tako je građena opština, pa fabrika automobila, akcijom su pravljeni stadioni, regulisan tok reke Lepenice. Samo na nivou Kragujevca bilo je 10 do 15 brigada i one su putovale i gradile širom stare Jugoslavije, najčešće tri meseca godišnje, od juna do avgusta. Fabrike su imale svoje brigade, ali i mesne zajednice, srednje škole i fakulteti. Više od 50 odsto starijih Kragujevčana bar jednom je bilo na radnoj akciji, tvrdi Koprivica. Starih akcijaša danas je u Klubu oko 100, ali je aktivno njih oko 40. U aktivnostima im pomažu komunalna preduzeća: Zelenilo i Čistoća, fakulteti, škole, razna udruženja. Među akcijašima ima i dosta dama. U subotu, tokom čišćenja prostora oko spomenika V3 u Spomen parku, učestovale su Goca, Rada, Dana i Slavica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu