Dobitnik nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” Saša Jaćović: Postajemo lider u regionu
27
Ned, Okt

Vesti

Naš sugrađanin, Spec.dr.med. Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije – ALIMS, dobitnik je prestižne nagrade “Kapetan Miša Anastasijević”.

U prethodnih pet godina, sa Vama na čelu, ALIMS, kao nadležna državna institucija za kontrolu i potvrdu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti lekova i medicinskih sredstava beleži samo uspehe, recite nam nešto više o tome.

U mom dosadašnjem mandatu je ostvaren izuzetan napredak u obavljanju svih poverenih poslova ALIMS ali i pokrenute mnoge druge inicijative koje sve zajedno imaju pozitivne posledice na zdravlje naših građana. Ti rezultati se pre svega odnose na efikasnost u registraciji inovativnih i generičkih lekova za humanu i veterinarsku primenu, povećanju broja odobrenih kliničkih ispitivanja i kontrola kliničkih ispitivanja, kontrole kvaliteta lekova, registraciji medicinskih sredstava...

Iz godine u godinu, prihodi ove samofinansirajuće institucije rastu i ostvaruju se rekordni rezultati u pogledu svih obavljenih poslova, što je direktan rezultat dobrog upravljanja i organizacije posla, a ima i velike implikacije na budžet Republike Srbije u koji se uplaćuje sav višak sredstava.

Kako Vam je Vaše lično profesionalno iskustvo pomoglo u upravljanju ovom institucijom?

Moje preko 20 godina dugo profesionalno iskustvo u svetu farmacije i rada na rukovodećim pozicijama je bilo ključno za ono što ću uraditi na čelu ALIMS, a važno je bilo i kontrinuirano stručno usavršavanje, kako u osnovnoj struci, kroz završenu specijalizaciju iz interne medicine i doktorske studije koje trenutno pohađam, kao kroz učešće u velikom broju obuka, seminara i kontinuiranih medicinskih edukacija tokom prethodnih godina i to u zemlji i inostranstvu. 

Ne zapostavljam ni naučni rad, pa sam tako autor i ko-autor na više naučnih i stručnih radova koji takođe imaju značaja u boljem razumevanju visokostručnih poslova koji se obavljaju u Agenciji koja je takođe rasadnik izuzetnih eksperata i naučnih radnika.

Šta je ALIMS uradila u pogledu usklađivanja sa politikom Vlade Srbije o elektronskom poslovanju državnih organa?

ALIMS je u prethodnom periodu postala pionir otvorenih podataka (open data) i elektronskog poslovanja odnosno e-Uprave, čime se olakšava rad privrednim subjekima ali i građanima čine dostupni podaci, za šta su ova institucija i ja lično prepozati pa konkretno i nagrađeni od strane nadležnog ministarstva Državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije.

Mi smo pohvaljeni i za rezultate u prevođenju administrativnih procedura u elektronski oblik, a sve ovo ima praktične implikacije na brzinu i kvalitet našeg rada i usluga koje pružamo farmaceutskoj industriji, a posledično i zdravstvenim radnicima i pacijentima u Srbiji.

 

Kakvi su rezultati ALIMS na međunarodnom planu, i da li se ona može smatrati liderom u region?

U prethodnih pet godina, pokrenute su važne inicijative u međunarodnoj saradnji ALIMS pre svega sa Evropskom unijom, Ruskom federacijom, Italijom, Kanadom, Savetom Evrope, Svetskom zdravstvenom organizacijom i regionalnim agencijama. Naši partneri se nalaze kako na zapadu, u EU gde sam nedavno imao značajne susrete sa direktorom Evropske agencije za lekove profesorom Gidom Rasijem, ali i na istoku, gde nam je veliki prijatelj Dr Mihail Muraško, direktor pandana ALIMS-u u Ruskoj Federaciji – Roszdravnadzoru. 

Imao sam veliko zadovoljstvo da potpišem brojne bilateralne i multilateralne sprorazumi o saradnji u tom pogledu a ALIMS je deo ili čak inicijator važnih internacionalnih projekata u oblastima borbe protiv falsifikovanih lekova, racionalne upotrebe lekova i drugo i bez sumnje je najaktivnija agencija u tom pogledu u Jugoistočnij Evropi na koju se drugi ugledaju i uče od nas.

Na kraju, moram da naglasim da sva ova unapređenja i razvoj imaju za cilj obezbeđivanje dodatne koristi za pacijente u Srbiji kako bi im blagovremeno bili dostupni kvalitetni, efikasni i pre svega bezbedni lekovi i medicinska sredstva dok su zdravstvenim radnicima na raspolaganju što veći izbor terapeutskih i dijagnostičkih opcija.

Sav ovaj rad je bio krunisan i prestižnom nagradom “Kapetan Miša Anastasijević” za liderstvo, odgovornost, inovativnost i poslovne rezultate u zdravstvu koja mi je dodeljena na svečanoj ceremoniji uz najviše zvanice i dobitnike u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu 28.03.2018. 
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu