SRPSKA PAMET:Mašinci iz Kragujevca prave formulu pod imenom "ZASTAVA"
27
Ned, Okt

Vesti

Na takmičenju u Mađarskoj videće se koliko vredi kragujevačka automobilska tradicija na koju su se pozvali studenti ovdašnjeg Fakulteta inženjerijskih nauka

Izrada bolida je u završnoj fazi, u junu i julu biće obavljene prve test-vožnje. Tada treba da bude izabran i vozač, nakon čega u avgustu kragujevačka formula kreće put Mađarske, na takmičenje koje će biti kruna višegodišnjeg rada generacija studenata ovdašnjeg Fakulteta inženjerijskih nauka, bivšeg Mašinskog fakulteta.

Na stazi u Đeru videće se da li naši akademci mogu znanjem da pariraju kolegama iz bogatijih i razvijenijih zemalja, ali i koliko vredi kragujevačka automobilska tradicija na koju su se pozvali kada su svom bolidu dali ime „Zastava”.

Na takmičenju učestvuje 30 studentskih ekipa iz celog sveta, a sponzori su najveći proizvođači automobila.

– Propozicije su vrlo stroge, pa je i samo učešće na takmičenju veliki uspeh – kaže Ognjen Opančina, jedan od 20 članova ekipe kragujevačkog Fakulteta inženjerijskih nauka.

U bolid „Zastava” ugrađeno je oko 800 delova od čega su stotinak napravili sami studenti. Jedino su motor CBR600RR preuzeli od „Honde”, ali su ga prilagodili potrebama takmičenja.

Mnoge delove su morali sami da seku i vare, pa ako ne uspeju da se zaposle sa fakultetskom diplomom, imaju dovoljno znanja da rade u nekoj automehaničarskoj radionici.

– Neće biti tako. Čitav ovaj projekat se zasniva na povezivanju visokoškolstva sa industrijom. Na ovaj način, praktično, skraćujemo vreme od završetka fakulteta do posla. Svi naši prethodnici koji su radili na projektu, odmah su se zaposlili. Inicijator projekta Miroslav Milojević sada radi u „Renou”, a i druge naše starije kolege su odmah po završetku fakulteta dobile angažman u stranim firmama – objašnjava Andreja Milovanović, odgovarajući na našu šalu da im je zagarantovano mesto u „majstorskoj radionici”.

Kroz projekat na kojem sada rade uglavnom studenti druge i treće godine Fakulteta inženjerijskih nauka prošlo je četrdesetak akademaca. Zašto se formula „Zastava”, ofarbana u narandžasto-crno, boju fakulteta, nije ranije pojavila na takmičenju?

– Nije bio problem u znanju, problem su bile finansije. Mi predstavljamo fakultet, ali sada iza nas stoji grad, Ministarstvo prosvete, brojni partneri, kragujevačke firme... Sam projekat koštao je oko 50.000 evra, a sa takmičenjem će to biti blizu 60.000. Samo komplet guma za ovakvu vrstu bolida košta oko 2.000 evra, a nama će biti potrebno više kompleta – navodi Opančina.

U konstruisanju bolida, kragujevačkim studentima su pomagale kolege iz Mostara, LJubljane, Beograda, a najviše Splićani sa kojima su ostvarili najozbiljniju saradnju.

Kad je izrada bolida privedena kraju, kada je 3D model već urađen, kragujevačkim studentima su se za pomoć obratile kolege iz Podgorice.

Na ovaj način, kažu naši sagovornici, gradi se prijateljstvo, ali se započinje i neka buduća poslovna saradnja.

Do leta, kada će bolid biti isproban na nekoj od srpskih staza, najverovatnije na staroj „Zastavinoj” stazi, sada pored fabrike kompanije „Fijat-Krajsler automobili Srbija”, treba da se uradi još nekoliko stvari.

Neki delovi moraju dodatno da se obrade, a bolid ne bi trebalo da teži više od 250 kilograma. Uz sve to, treba pronaći i iskusnog vozača, ne težeg od 68 kilograma. U obzir, kažu studenti, dolaze i devojke.

Izvor: Politika.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu