POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Nemojte da pogrešite! Ovo obavezno MORATE DA ZNATE!
28
Pon, Okt

Vesti

Vernici Srpske pravoslavne crkve počinju višenedeljni božićni post od ponedeljka 28.11.2016., kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Božića.

Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od ponedeljka do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Tokom ovog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

Post se, po tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava Sveti vladika: "Očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Mnogi možda ne znaju, ali post čak nije obavezan za sve hrišćane i stvar je slobodne volje, što je takođe posledica odluke Sabora iz 1166. Crkva je u obavezi da na Božić da pričest i onim hrišćanima koji se iz bilo kog razloga nisu pridržavali posta. Pravoslavni hrišćani svojom slobodnom voljom odlučuju da li će ostvariti podvig čija je svrha pročišćenje duše i tela koji se postiže uzdržavanjem od određene mrsne hrane, loših misli i loših dela.

I poslednja i najvažnija stvar – Nemojte pogrešiti! Ovo obavezno morate da znate – za razliku od telesnog posta, koji nije obavezan, u ovom periodu od 40 dana je duhovni post i te kako bitan, a po mišljenju mnogih pravoslavnih veroučitelja čak i važniji!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu