Informatika i računarstvo obavezni za osnovce od septembra!?
27
Ned, Okt

Vesti

Informatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da postane obavezan predmet od petog do osmog razreda. 

Ukupni godišnji fond ovog predmeta će biti 30 časova, koji će biti realizovani kroz ravnomerno raspoređene časove tokom 15 nastavnih nedelja. Zbog uvođenja Informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili, jer bi se realizovali kroz projektnu nastavu ili u digitalnom okruženju.

Zbog uvođenja Informatike i računarstva kao obaveznog, postojeći izborni predmet istog naziva bi se ukinuo, dok bi Tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) postalo Tehničko obrazovanje. Iz ovog predmeta bi bili izvučeni informatički sadržaji koji se tiču digitalnih kompetencija i programiranja, ali bi ostala primena informatike u tehnici. Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković ističe da bi povećao broj praktične nastave, kao i da bi bili dodati robotika i preduzetništvo.
Broj časova novog predmeta ostaće isti kao sadašnjeg TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave. U petom i šestom razredu učenici bi imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz 'klizni' raspored, na isti način kao i Informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana.
Istraživanje Instituta za psihologiju je pokazalo da su digitalne kompetencije učenika osmog razreda veoma niske, zbog čega je radna grupa predložila nekoliko novina. Naime, đaci bi već od prvog do četvrtog razreda morali da nauče kako bezbedno da koriste tehnologije.
"Uočili smo da nivo znanja iz oblasti informatike koje učenici dobijaju u osnovnoj i srednjoj školi daleko zaostaje za sadašnjim potrebama, a zaostajanje će biti još očiglednije u vremenu kada oni po završetku školovanja treba da se zaposle. Našu procenu su potvrdili i rezultati nedavne ankete koju je sproveo Institut za psihologiju i koji pokazuju da anketirani učenici imaju "nisku digitalnu kompetenciju"", navodi se u pismu Društva za informatiku.
Društvo dalje navodi da mladi danas obilno koriste razne informacione uređaje i to pretežno za zabavu, i to izaziva iluziju da su oni digitalno pismeni i kompetentni. Oni tipkanjem samo aktiviraju aplikacije koje je neko drugi razvio.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu