Stanfordova lista najuticajnijih istraživača: Kragujevčani među svetskom naučnom elitom
27
Ned, Okt

Vesti

Univerzitet Stanford iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je najnoviju listu najuticajnijih istraživača u svetu, a među 217.097 naučnika sa svih kontinenata nalazi se i 89 predstavnika iz Srbije. Među njima, posebno se ističu istraživači sa Univerziteta u Kragujevcu, koji su postigli izuzetan uspeh.

Najbolje plasirani naučnik iz Srbije, prema ovoj prestižnoj listi, jeste profesor Ivan Gutman sa Univerziteta u Kragujevcu. Njegova dugogodišnja posvećenost nauci i rezultati istraživanja svrstali su ga u sam vrh svetske naučne zajednice. Odmah iza njega nalazi se njegov kolega, Branislav Jeremić, takođe sa Univerziteta u Kragujevcu, čime Kragujevac još jednom potvrđuje svoj status kao značajan centar nauke i istraživanja u regionu.

Pored kragujevačkih naučnika, na listi se nalaze i Sergej Ostojić sa Univerziteta u Novom Sadu, Dragan Pamučar sa Univerziteta u Beogradu, te Miroslav Dramićanin iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Njihov doprinos različitim naučnim oblastima dodatno osvetljava kapacitet srpske naučne zajednice u doprinosu svetskoj nauci.

Stanfordova lista istraživače rangira prema rezultatima koje su ostvarili tokom svoje celokupne karijere, uzimajući u obzir njihov ukupni naučni doprinos. Zbog toga se među rangiranim nalaze ne samo aktivni, već i preminuli naučnici, čiji se radovi i dalje intenzivno citiraju.

Naučnici su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 174 podoblasti, a rezultati istraživača iz Kragujevca predstavljaju značajan doprinos ne samo lokalnoj, već i globalnoj naučnoj zajednici. Univerzitet u Kragujevcu se ovim uspehom još jednom pozicionira kao mesto izvrsnosti, sa istraživačima koji se po svojim rezultatima svrstavaju među najuticajnije u svetu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu