Odata pošta streljanim vojnicima na Slovačkom groblju
27
Ned, Okt

Vesti

Odata pošta streljanim vojnicima na Slovačkom groblju
21. oktobar 2024.
Posle antiratne manifestacije „Veliki školski čas“, u Memorijalnom kompleksu „Slovačko groblje“ u Šumaricama, Monika Podsklanova Šuhajdova, otpravnica poslova i pukovnik Rastislav Skiva, ataše odbrane ambasade Slovačke. Počas slovačkim i češkim vojnicima, koji su život izgubili na kraju Prvog svetskog rata u ime grada Kragujevca odao je Stefan Bulatović, pomoćnik gradonačelnika.

Kragujevac se danas seća svojih đaka i profesora i svih nedužno stradalih Kragujevčana streljani 21.oktobra 1941.godine. Kao grad stradalnik i grad koji neguje kulturu sećanja na sve žrtve koje su u dugoj istoriji ratovanja pale za našu slobodu, sećamo se i hrabrih Slovačkih vojnika iz redova okupatorske austrougarske vojske koji su se pobunili protiv rata i ubijanja i zbog toga streljani u Kragujevcu 1918.godine, rekao je Bulatović.

On je podsetio da je njima u slavu podignut spomenik, a da se ove godine navršava 100 godina njegovog trajanja. Svake godine na ovom mestu u junu zajedno sa predstavnicima države Srbije i Slovačke sećamo se njihove hrabrosti i žrtve uz najviše počasti. Kragujevac sa gradom Trenčinom iz čije okoline je bio najveći broj vojnika ima potpisanu povelju o saradnji i prijateljstvu, i kao što od zaborava čuvamo naše žrtve, tako negujemo i naša prijateljstva i ne damo da se zaborave i žrtve bratskog naroda, poručio je Bulatović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu