Otvoren 19. Joakimfest
27
Ned, Okt

Vesti

Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, 19. po redu, pod sloganom ''(O) čemu (priča) pozorište?'', počeo je sinoć revijalnim izvođenjem predstave „Jelena Anžujska“ prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Na ovogodišnjem izdanju festivala Knjaževsko-srpskog teatra pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Ministarstva kulture RS, u takmičarskom delu publika će moći da vidi šest predstava i to iz Kazahstana, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Joakimfest slavi i neguje društveno odgovorno pozorište koje umetničkim izrazom govori o aktuelnim društvenim temama vremena i sveta u kojem živimo, a izborom predstava nastoji da bude vidljiv u regionu i šire.

Kragujevac je po mnogo čemu poseban. Ima specifičan mentalitet, poseban muzički ukus i ozbiljno izgrađenu muzičku publiku. Kod nas ne prolaze laka štiva i loši glumci, kazala je Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu, istakavši da Joakimfest iz godine u godinu otvara vrata kreativnosti, ali i kritičkog promišljanja. Neka ovaj festival bude poziv na introspekciju, neka nas inspiriše da postavljamo pitanja i tražimo odgovore, a najvažnije, poručila je Petrović, neka nas podstakne da se povežemo, kako sa umetnicima, tako i jedni sa drugima.

Festival je otvorio Miloš Latinović, književnik, direktor Bitef teatra i ovogodišnji selektor.

Program se sastoji od raznovrsnih žanrovskih predstava iz različitih sredina, bave se različitim temama i sve daju odgovore na određena pitanja koja su i danas aktuelna ne samo u našem društvu već i u svetu. Od maloletničke delikvencije do borbe za prostor koji pripada pojedincu a koji neko želi da uzurpira, kazao je Miloš Latinović, ističući da Joakimfest Kragujevac čini svojevrsnom prestonicom kulture.

U Knjaževsko–srpskom teatru festival traje do 14. oktobra a završiće se dodelom nagrada. Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca dodeliće međunarodni stručni žiri u sastavu: Aleksandar Milosavljević, teatrolog, pozorišni kritičar i dramaturg, Ivana Vujić, reditelj i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Miroljub Mijatović, glumac, teatrolog i direktor Narodnog pozorišta u Zenici. Treću nagradu dodeliće publika.

Na repertoaru takmičarskog dela festivala prvu predstavu večeras od 20.00 sati igraće glumci Beogradskog dramskog pozorišta - ''Gidionov čvor'' po tekstu Džona Adamsa u režiji Jane Maričić.

Tokom trajanja 19. Joakimfesta biće održane književne večeri i izložbe u okviru pratećeg programa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu