Kragujevački vatrogasci na prvoj liniji pomoći u poplavama u Bosni i Hercegovini
27
Ned, Okt

Vesti

Nakon poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Kragujevački vatrogasci su se pridružili Specijalističkim timovima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su jutros krenuli ka ugroženim područjima, spremni da pruže pomoć i podršku građanima u nevolji. Vatrogasci iz Kragujevca, zajedno sa kolegama iz Beograda i Novog Sada, formirali su deo snaga koje će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik i nastaviti put ka poplavljenim rejonima.

Ove herojske timove na Graničnom prelazu Bratunac dočekao je Boris Trninić, vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske, ističući značaj regionalne solidarnosti i međusobne pomoći u trenucima velikih prirodnih katastrofa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ispratio je jutros vatrogasce-spasioce ispred sedišta Sektora za vanredne situacije u Beogradu. Timovi iz Srbije, uključujući i vatrogasce iz Kragujevca, odgovorili su na poziv za pomoć iz Bosne i Hercegovine svega nekoliko minuta nakon zvaničnog zahteva, pokazavši spremnost i brzinu u pružanju pomoći.

"Pet sati je i devet minuta, kao što smo najavili, odavde ispred sedišta Sektora za vanredne situacije za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova kreću naši Specijalistički timovi za spasavanje za Bosnu i Hercegovinu", izjavio je ministar Dačić, naglasivši da se akcija realizuje po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Predsednik Vučić je javno iskazao spremnost Srbije da pruži pomoć Bosni i Hercegovini u ovom teškom trenutku.

Na teren su upućena 36 pripadnika Specijalističkih timova sa 12 vozila, a pored timova iz Beograda, Novog Sada, Valjeva i Užica, vatrogasci iz Kragujevca ponosno predstavljaju svoj grad u ovom izazovu. Njihova hrabrost i požrtvovanost ponovo su na delu, dok se pripremaju da odgovore na potrebe stanovništva u kriznim situacijama.

Kragujevački vatrogasci već su mnogo puta pokazali izuzetnu obučenost i spremnost, bilo da se radi o požarima ili poplavama, a njihova prisutnost u ovoj misiji samo dodatno potvrđuje značaj koji imaju u pružanju pomoći i spasavanju života. Grad Kragujevac se ponosi svojim herojima, koji su, bez obzira na rizik, uvek spremni da budu tamo gde su najpotrebniji.

Ministar Dačić je, takođe, najavio da su kao deo pomoći iz Srbije upućeni i teški inženjerski strojevi – dva bagera iz preduzeća "Srbijavode", a da će u slučaju potrebe biti obezbeđene i dodatne mašine, kamioni, pa čak i helikopteri za spasavanje. Srpski timovi biće upućeni u rejon Jablanice ili bilo koju drugu lokaciju koju vlasti Bosne i Hercegovine ocene kao najkritičniju.

Ovakvi potezi i spremnost na saradnju, kako između gradova Srbije, tako i u širem regionalnom kontekstu, doprinose jačanju međusobnog poverenja i solidarnosti. Kragujevački vatrogasci, kao deo ove misije, simbolizuju hrabrost i požrtvovanost na koje građani Kragujevca, ali i cele Srbije, mogu biti ponosni.

Dok se borba sa poplavama nastavlja, nadamo se da će trud ovih posvećenih ljudi doneti olakšanje ugroženim zajednicama i pomoći im da prevaziđu posledice prirodne katastrofe sa što manje gubitaka.

4o

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu