Pravi se spektakularni klinički centar u Kragujevcu a evo i gde će biti sagrađen - iKragujevac


Vesti

Za novi Univerzitetski klinički centar Kragujevac, za čiju izgradnju je prošlog meseca dobijena dozvola, obezbeđen je i novac, saopštio je u sredu mandatar Vlade Miloš Vučević.

Govoreći o planiranim investicijama u zdravstvo, Vučević je podsetio da je građevinska dozvola za novi Klinički centar u Kragujevcu dobijena 22. marta, i da će se on prostirati na površini od 24.500 kvadratnih metara.

- Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 milion evra, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i 8 operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za drugu polovinu ove godine, a rok za završetak radova je 30 meseci - rekao je Vučević.

Kako je "Blic" prvi pisao, građevinska dozvola za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, dobijena je posle više od 20 godina.

Dozvolu je u petak, 22. marta 2024. godine izdala Gradska uprava Grada Kragujevca.

Nalaziće se pored postojeće zgrade

Profesor doktor Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac kazao je ranije za "Blic" da će se nova zgrada nalaziti pored postojeće.

- Planira se rušenje dve stare zgrade i objekta kuhinje, gde će u tom centralnom delu, ispred glavne zgrade hirurškog bloka, biti nova zgrada, a pored nje će biti nova garaža - rekao je prof. dr Milisavljević za "Blic", i istakao da je to jedna velika kapitalna investicija za celu zemlju, a posebno za ovaj deo Srbije:

- On će time dobiti na kvalitetu pružanjem zdravstvenih usluga, sve u cilju bolje zdravstvene zaštite svih naših stanovnika, odnosno korisnika, a njih imamo oko 2 miliona iz centralne i Jugozapadne Srbije.

Operacioni blok sa 6 sala, imaće i hibridnu

Planirano je da novi objekat ima 335 postelja i od toga 270 sa mogućnošću poluintenzivne nege i 65 intenzivne. Operacioni blok će imati 6 savremenih operacionih sala sa hibridnom salom, a biće opremljen najmodernijom opremom.

Kako je prethodna ministarka zdravlja Danica Grujičić otkrila za "Blic" u drugoj fazi planirana rekonstrukcija i dogradnja sadašnjeg Urgentnog centra, koji će postati Poliklinika, kao i završetak tehno - ekonomskog objekta sa odeljenjem onkologije.

Biće izgrađena i nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu