PRAVILNOM ISHRANOM DO ZDRAVOG ŽIVOTA: Kafu ne piti pre 7, ručati do 13 sati
27
Ned, Okt

Zdravlje

Po kineskoj medicini organi imaju najveću funkciju tokom određenog dela dana. Energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike.

Energetski unutrašnji sat, poznat i kao kineski telesni sat, nije novina u svetu alternativne medicine. To je verovanje u istočnjačkoj medicini po kom su određeni organi u telu aktivni u određeno vreme: dok se jedni odmaraju, drugi rade, prenose Večernje novosti.

Ako to znamo, veruju Kinezi, možemo da planiramo kada i šta da jedemo, u koje vreme je najbolje da pijemo čajeve, vodu, kafu, a kada da se odmaramo i koliko dugo da spavamo. Energetski sat je podeljen na 12 dvosatnih perioda, a u okviru svakog su dati saveti za ishranu i ostale životne navike.
 

OD 5 DO 7 ČASOVA
U ovo vreme fokus je na radu debelog creva. To je prema kineskom verovanju, najbolje vreme da se ustane, popije 3 dl vode i ode u brzu, kratku šetnju. Greška je da se nakon ustajanja pije kafa, što mnogi praktikuju, jer se kofein ponaša kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma baš u vreme kada je debelom crevu potrebna.

OD 7 DO 9 ČASOVA
Rad creva u ovo vreme je najizraženiji. To je period kada treba da se doručkuje. Prvi obrok treba da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. U ovo vreme može da se popije i kafa.

OD 9 DO 11 ČASOVA
Vreme je kada se aktivira slezina. Ovo je i period kada treba najviše da se angažuje na poslu, a slezina pomaže mozgu da pravilno funkcioniše i potpomaže metabolizam izmene hranljivih materija u energiju.

OD 11 DO 13 ČASOVA
Ako u ovom periodu ručate, najviše ćete poboljšati cirkulaciju. Ručak treba da bude lagan.

OD 13 DO 15 ČASOVA
Posle ručka tanko crevo treba da prevari sve ono što ste pojeli. Tada i mozak bolje funkcioniše, naročito ako treba da rešavate važne probleme ili donosite važne odluke.
OD 15 DO 17 ČASOVA
Vreme je da završavate dnevne obaveze, a ovo je period kada je bešika najaktivnija. Zbog toga je najbolje da popijete šolju čaja i da se tako oslobodite toksina.

OD 17 DO 19 ČASOVA
Period u kom je najbolje večerati. Bubrezi su tada najaktivniji jer pokušavaju da povrate svu energiju koju ste tokom radnog dana potrošili. Ako se osećate baš umorno u ovom periodu, obavezno lezite i odmorite se.

OD 19 DO 21 ČAS
U ovo vreme perikard (srčana kesa) je odgovoran za cirkulaciju mozga i reproduktivnih organa.

OD 21 DO 23 ČASA
Idealno je za završavanje radnog dana uz opuštajuću knjigu. U ovo vreme izbegavajte da jedete, jer štitasta i nadbubrežne žlezde u ovo vreme dostavljaju energiju svim organima u telu, ubrzavaju metabolizam i podižu temperaturu tela.

OD 23 ČASA DO 1 POSLE PONOĆI
Ko ima kamen u bubregu ili u žuči najbolje zna da u ovo vreme često ima bolove, jer je ovo period kada najintenzivnije "radi" žučna kesa.

OD 1 DO 3 UJUTRU
Ustajanje baš u ovo vreme zbog odlaska u toalet treba da bude znak da se tokom dana ne piju sokovi i ne jedu grickalice i nezdrava hrana. Jetra sada oslobađa toksine, a nezdrava hrana može da naruši njen rad.

OD 3 DO 5 UJUTRU
Na kraju ciklusa, pluća su najaktivnija, i ona se tada oslobađaju otrova – kašljanjem.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu