Kragujevac uskoro dobija stubiće sa kesicama za izmet kućnih ljubimaca
27
Ned, Okt

Vesti

JKP Šumadija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac, radi na projektu koji će uskoro rezultirati postavljanjem stubića sa kesicama za izlučevine kućnih ljubimaca u parkovskim delovima grada, odnosno na zelenim površinama.

Direktor JKP Šumadija, Marko Vujnović, gostujući na RTK, istakao je značaj ovog projekta na osnovu nedavne studije koju je objavio Institut za javno zdravlje Kragujevac. Studija je pokazala da izlučevine domaćih životinja na zelenim površinama mogu povećati alergenost, što posebno pogađa decu koja se igraju na tim mestima, ali i odrasle osobe.

„Institut za javno zdravlje Kragujevac objavio je studiju koja je pokazala da izlučevine domaćih životinja na zelenim površinama dovode do pojačanog alergenskog delovanja na decu koja se igraju na tim površinama i na odrasle osobe,“ izjavio je Vujnović. „Rezultati ispitivanja su potvrdili ove nalaze.“

U svetlu ovih saznanja, JKP Šumadija će uskoro pokrenuti nabavku specijalnih stubića sa kesicama koje će biti postavljene na zelenim površinama u parkovima širom grada. Ove kesice će biti dostupne vlasnicima kućnih ljubimaca kako bi mogli da pokupe izlučevine svojih ljubimaca, čime će se smanjiti rizik od alergena i održati čistoća gradskih površina.

Ovaj projekat predstavlja važan korak ka unapređenju javnog zdravlja i higijene u Kragujevcu, te se očekuje da će naići na podršku građana i vlasnika kućnih ljubimaca koji su zainteresovani za očuvanje čistih i bezbednih zelenih površina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu