Mateja Patrnogić: Humani dečak iz Kragujevca koji pomaže sugrađanki Danijeli Cvetković
27
Ned, Okt

Vesti

Kada je Mateja Patrnogić saznao da njegovoj sugrađanki Danijeli Cvetković treba velika suma novca za lečenje, nije časio časa. Inspirisan njenom borbom, uz pomoć majke koja je podržala ideju, Mateja je krenuo u akciju prikupljanja novca na najjednostavniji, ali i najiskreniji način - prodajom limunade.

Smešten ispred Trnave u Ulici Svetozara Markovića, Mateja je postavio svoj štand sa limunadom, odlučan da sav zarađeni novac donira za Danijelino lečenje. Već sutradan, pridružili su mu se sestra i drugari, a njihova zajednička misija nije prošla nezapaženo.

Kragujevčani su brzo prepoznali inicijativu ovog humanog dečaka i rado su podržali njegov trud. Od njega su kupovali limunadu, svako prema svojim mogućnostima, i tako doprineli prikupljanju novca za Danijelino lečenje. Mateja je uspeo da sakupi neverovatnih 100.000 dinara za samo tri dana, što je dokaz koliko je njegova akcija bila uspešna.

Podrška za Mateju nije stizala samo sa ulica Kragujevca. Društvene mreže su se usijale od objava podrške. Jedan korisnik je podelio fotografiju Matejinih uplata na Danijelin račun, gde su vidljive donacije u iznosima od 11.000, 38.000 i čak 51.000 dinara. "Dečko koji u Kragujevcu prodaje limunadu i ceo iznos uplaćuje na #budihuman za Danijelu, kida!", napisao je korisnik u svojoj objavi.

Danijeli Cvetković je 2020. godine dijagnostikovan maligni melanom. Nakon operativnog lečenja na Institutu za onkologiju Srbije, došlo je do progresije bolesti, i različite terapije nisu dale očekivane rezultate. Danijela je pronašla nadu za izlečenje na klinici u inostranstvu, gde će lečenje biti nastavljeno TIL terapijom (terapija tumor-infiltrirajućim limfocitima).

Međutim, lečenje iziskuje velike troškove, a Danijeli je potrebna pomoć svih humanih ljudi kako bi prikupila sredstva za terapije, specijalističke preglede, operativno lečenje, laboratorijske analize, bolničko lečenje, putne troškove i smeštaj tokom lečenja.

Mateja Patrnogić je svojim primerom pokazao da i najmlađi mogu napraviti značajnu razliku i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Njegova akcija je inspiracija za sve nas da se uključimo i pomognemo Danijeli da dobije priliku za izlečenje.

Za Danijelinu pobedu! Budimo humani!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu