Izuzetan uspeh Vladislava Volarevića: Među 0,05 odsto najboljih naučnika u svetu u oblasti matičnih ćelija
27
Ned, Okt

Vesti

Redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za smanjenje štetnih efekata bioloških i hemijskih hazarada, Vladislav Volarević, ostvario je izuzetan uspeh rangiravši se među 0,05 odsto najboljih naučnika na svetu u oblasti matičnih ćelija u proteklih pet godina. Ova vest saopštena je u ponedeljak, 27. maja.

Prema bazi podataka Scholar GPS, Volarević je treći najbolji naučnik na svetu u oblasti mezenhimskih matičnih ćelija i 22. u oblasti matičnih ćelija. Ovaj izvanredan rezultat postigao je zahvaljujući činjenici da su njegovi naučni radovi citirani više od 6.000 puta, što svedoči o značaju i uticaju njegovog istraživačkog rada.

Proteklih godina, Volarević je svoje naučne aktivnosti sprovodio na Univerzitetu u Bernu, gde je objavio više od sto radova u prestižnim naučnim časopisima. Njegova istraživanja su ga svrstala među najcitiranije naučnike u oblasti matičnih ćelija u Evropi.

Tokom rada u Švajcarskoj, Volarević se fokusirao na istraživanje bolesti jetre, uključujući fulminantni hepatitis, fibrozu i cirozu. Njegova istraživanja su pokazala kako mezenhimske matične ćelije mogu da obuzdaju zapaljenja i spreče oštećenja tkiva, što je značajan doprinos razumevanju i lečenju ovih ozbiljnih stanja.

Pored istraživanja vezanih za jetru, Volarević je takođe istraživao ulcerozni kolitis i uticaj galektina 3. Njegov rad na ovoj temi dobio je priznanje Evropskog udruženja za Kronovu bolest i kolitis, dodatno potvrđujući njegovu stručnost i posvećenost istraživanju.

Ovaj izvanredan uspeh Vladislava Volarevića predstavlja ne samo lični i profesionalni trijumf, već i veliki ponos za Univerzitet u Kragujevcu i srpsku naučnu zajednicu. Njegova posvećenost nauci i istraživanju postavlja visok standard i inspiriše buduće generacije naučnika.

Izvor: FoNet

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu