Wacker Neuson u Kragujevcu: Nemački menadžeri i smanjenje broja zaposlenih
27
Ned, Okt

Vesti

Najveća evropska ekonomija drastično je smanjila prognozu rasta za ovu godinu sa 1,3 odsto na 0,2 odsto. Nemačka se bori da uhvati zamah i oporavi svoju privredu, a prema rečima ministra ekonomije te zemlje Roberta Habecka, na tom putu joj stoje geopolitički izazovi, visoke kamatne stope i nedostatak radne snage.

Nemačka kompanija Wacker Neuson, koja je u junu 2023. otvorila fabriku u Kragujevcu sa obećanjem o novim zaposlenjima, sada dovodi trojicu nemačkih menadžera na ključne pozicije, dok je u toku i manje smanjenje broja zaposlenih.

Prema informisanju srpskih medija, u fabrici koja proizvodi čelične delove za građevinske mašine i trenutno ima oko 600 zaposlenih, došlo je do promena u rukovodstvu. Domaće menadžere će zameniti trojica iz Nemačke, a jedan od njih preuzima i poziciju generalnog direktora.

Pored promena u menadžmentu, zabeleženo je i smanjenje broja zaposlenih. Oko 60 radnika je napustilo fabriku uz otpremninu, dok se drugima nisu produžili ugovori na određeno vreme. Razlozi za otpuštanja nisu zvanično saopšteni.

Ove vesti dolaze nakon godinu dana od otvaranja fabrike i investiranja 25 miliona evra. Tada je kompanija isticala kako će nova lokacija doprineti povećanju kapaciteta i stvaranju novih radnih mesta. Sadašnje promene izazivaju neizvesnost kod zaposlenih i javnosti, pa se postavlja pitanje da li će obećanja o širenju biti ispunjena.

Važno je pratiti dalji razvoj situacije i zvanična saopštenja kompanije kako bi se dobila jasnija slika o razlozima za ove poteze i njihovom eventualnom uticaju na budućnost fabrike u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu