Kapitalnim projektima stvaramo uslove mladima za razvoj karijere u Kragujevcu
27
Ned, Okt

Vesti
Kragujevac je prepoznat kao dobro mesto za investiranje. Najnoviji podaci pokazuju da je Kragujevac sve atraktivnija destinacija. Grad je uspeo da privuče veliki broj stranih kompanija koje su odlučile i da reinvestiraju u Kragujevac, otvarajućinove proizvodne hale, a samim tim i nova radna mesta. Ovaj razvoj ima pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, smanjenje nezaposlenosti i povećanje prosečne plate u gradu, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u emisiji Gradske teme 24 Info.

Kragujevac je nekada bio veliki industrijski centar, fokusiran uglavnom na automobilsku industriju. Danas, zahvaljujući Simensu i Majnd parku, šinska industrija preuzima primat, a tu su i brojni drugi domaći i strani investitori koji u Kragujevcu posluju veoma uspešno.

Gradonačelnikj e takođe istakao da su plate u gradu znatno veće nego pre 10 godina, i da je to posledica nedovoljnog broja kadrova na tržištu rada, gde je prvi put ove godine zabeleženo ispod 14 000 nezaposlenih u Kragujevcu.

U investicionom smislu, država je uložila značajna sredstva u realizaciju brojnih kapitalnih projekata među kojima je i program državne stanogradnje. Samo u Kragujevcu podignuto je skoro hiljadu stanova za pripadnikev ojske, policije i drugih službi bezbednosti. To najbolje pokazuje kako se država odnosi prema ljudima koji brinu o našoj bezbednosti, a to se nije događalo decenijama unazad. Uslovi su jako povoljni, cena stanova je 450 evra po kvadratu, dok je na tržištu nekretnina u Kragujevcu 1400 evra.

Dašić je podsetio i na druge investicije realizovane u Kragujevcu uz podršku države – Palatu pravde koja je domaćin 11 pravosudnih organa, zatim Državni data centar, u kome je nedavno globalni IT gigant Oracle uspostavio prvi regionalni centar za Jugoistočnu Evropu i počeo da pruža svoje IT klaud usluge korisnicima širom sveta. Grad je obezbedio lokaciju i za proširenje Data centra Inovacionim distriktom – jedinstvenim poslovno – komercijalnim kompleksom u kojem će se nalaziti Nacionalni centar za informacionu bezbednost i Naučno – tehnološki park.

Za koji mesec planirano je i otvaranje Centara izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija što će omogućiti našem Univerzitetu da se bavi istraživanjem na višem nivou, u daleko boljim uslovima nego do sada u oblasti biomedicinskih, biotehničkih i prirodnomatematičkih nauka.

Zahvaljujući ovim investicijama, mladi ljudi sada imaju mnogo bolje uslove za bavljenje naučnim radom na visokom tehnološkom nivou u Kragujevcu, što je velika promena u odnosu na period kada su mladi napuštali zemlju u potrazi za karijerom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu