U školama Kragujevca 124 obolele dece: Najviše zaraženih osnovaca, otkrivena četiri klastera
27
Ned, Okt

Vesti
Kragujevačke srednje škole započele su radnu nedelju po kombinovanom modelu nastave. Prema epidemiološkim podacima iz ovog grada, broj zaraženih učenika prešao je 120. U osnovnim školama registrovan je 71 oboleli učenik, dok je u srednjim školama registrovano njih 53 kod kojih je potvrđena zaraza.

Institut za javno zdravlje Kragujevac izvestio je o stanju o 46 osnovih škola na teritoriji Šumadijskog okruga. Prema njihovim podacima za 6. septembar do 12 sati, broj učenika u osnovnim školama kod kojih je potvrđena zaraza koronom iznosi 71, i to tako što je od ukupnog broja zaraženih osnovaca 58 u Kragujevcu, sedam u Aranđelovcu, četiri u Topoli i dva u Kniću. Pozitivno testirani đaci nalaze se u 24 škole, od čega čak 19 u Kragujevcu, po dve u Aranđelovcu i Topoli i jedna u Kniću.

Broj srednjih škola na teritorij Šumadijskog okruga iznosi 23. U njima je potvrđena infekcija kod 53 učenika, od čega kod 42 učenika u kragujevačkim srednjim školama, zatim kod šest srednjoškolaca u Aranđelovcu, kod četiri u Kniću i kod jednog u Rači. Prema podacima Instituta, broj srednjih škola zahvaćenih zarazom iznosi deset.

Institut daje podatke i o školama gde je registrovano klaster obolevanje. Reč je o četiri škole, od kojih tri sa teritorije Kragujevca i jednoj iz Topole. U OŠ "Karađorđe" u Topoli klaster obolevanje potvrđeno je u jednom odeljenju osmog razreda, gde je dvoje obolelih. Kod oboje su prisutni simptomi. Obolevanje je prijavljeno 2. septembra, mera nastave na daljinu propisana je 6. septembra i traje do 12.

Po dvoje obolelih je sa znacima obolevanja i u preostale tri škole - Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i OŠ "Vuk Stefanović Kradžić". Zaraženi su prijavljeni 3, odnosno 2. septembra, u slučaju druge dve škole, svma je mera nastave na daljinu propisana 6. i traje deset dana - do 13, odnosno 12. septembra. U pitanju su učenici jednog odeljenja četvrtog razreda u dvema gimnazijama i četvrtaci u kragujevačkoj osnovnoj školi.

Odluka o izvođenju nastave po kombinovanom modelu doneta je 3. setembra, rekao je Tanjugu rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović dodajući da je odluku doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škole, koji je formiran od strane Kriznog štaba.

- Dnevno se prati situacija, a nedeljno donose odluke o eventualnoj promeni modela rada u nekoj školi. Odeljenja se dele na grupe i jedna grupa neposredno prati nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom i da se sledeće nedelje menjaju dani, da bi svi imali pođednaki broj i neposredne i online nastave - rekao je Joksimović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu