Osnovan Savet za Veštačku Inteligenciju: Prof. dr Nenad Filipović Među Članovima
27
Ned, Okt

Vesti

snovan Savet za Veštačku Inteligenciju: Prof. dr Nenad Filipović Među Članovima
Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Saveta za veštačku inteligenciju, tela koje će usmeravati i koordinisati aktivnosti u oblasti razvoja veštačke inteligencije u Srbiji. Među istaknutim članovima Saveta nalazi se i prof. dr Nenad Filipović, doskorašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Nenad Filipović, redovni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, obavljao je funkciju rektora Univerziteta u Kragujevcu od 27. juna 2018. godine, kada je imenovan za vršioca dužnosti, do 24. decembra 2018. godine kada je izabran za rektora. Na ovoj funkciji ostao je sve do podnošenja ostavke. Nedavno, 12. jula ove godine, imenovan je za novog direktora Fonda za nauku Republike Srbije. Pored toga, Filipović je i odbornik u Skupštini grada Kragujevca kao član odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Kragujevac ne sme da stane".

Zadatak Saveta za Veštačku Inteligenciju
Osnovna uloga Saveta za veštačku inteligenciju biće usaglašavanje i koordinacija aktivnosti na sprovođenju strateškog okvira razvoja veštačke inteligencije u Srbiji. Savet će pratiti realizaciju planiranih mera i aktivnosti, procenjivati stanje, potrebe i standarde u razvoju i primeni veštačke inteligencije kako u Srbiji, tako i u svetu.

Savet će takođe imati i savetodavnu ulogu, pripremajući predloge, preporuke i standarde, te davajući mišljenja i stručna obrazloženja o svim pitanjima iz oblasti razvoja i primene veštačke inteligencije u Srbiji. Jedan od važnih zadataka Saveta biće i sprovođenje akcionog plana za realizaciju aktivnosti u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025. godine, kao i organizacija izrade zakonih i podzakonskih akata.

Vodeći Ljudi Saveta
Na čelu Saveta, koji broji 14 članova, nalaziće se prof. dr Igor Peško, savetnik predsednika Vlade Srbije. Ovaj tim stručnjaka i lidera u svojim oblastima radiće na tome da Srbija postane lider u regionu u oblasti veštačke inteligencije, pružajući podršku i smernice za dalji razvoj i primenu ove značajne tehnologije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu