JKP Vodovod i kanalizacija: Voda u Kragujevcu je sigurna
27
Ned, Okt

Vesti

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ u Kragujevcu snabdeva oko 70 hiljada potrošača pijaćom vodom visokog kvaliteta. Institut za javno zdravlje i specijalizovana laboratorija ovog komunalnog preduzeća redovno sprovode testiranja na nekoliko tačaka kako bi se osigurala ispravnost vode za piće.

Međutim, kvalitet vode sa javnih česama koje koriste izvorsku vodu varira i nije uvek pouzdana. Javne česme povezane sa gradskim vodovodom se strogo kontrolišu po posebnom programu i njihova voda je sigurna za konzumaciju. Problem nastaje kod javnih česama sa izvorskom vodom koje nisu tretirane postupcima prerade i dezinfekcije, što dovodi do povremenih mikrobioloških i fizičko-hemijskih neispravnosti.

Ove vode često sadrže bakterije koje mogu ukazivati na fekalno zagađenje, čineći ih nepogodnim za piće. Stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje ističu da je u poslednje vreme zabeležen porast broja uzoraka vode sa privatnih bunara. Savet stručnjaka je da se ova voda redovno kontroliše, jer se nikada ne zna šta može dospeti u bunar i kakvi zdravstveni rizici mogu nastati za one koji je konzumiraju.

Čak i kada je voda ispravna, preporučuje se preventivna kontrola i, gde je potrebno, hlorisanje kako bi se obezbedila njena dugoročna sigurnost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu