Šumadijski čaj od 3 sastojka leči prehladu BOLJE OD LEKOVA
27
Ned, Okt

Vesti

Kako nam još uvek nije stigla prava zima, virusi nas vrebaju sa svih strana pa smo često bolesni

Ukoliko vas muči bol u grlu i kašalj, curenje iz nosa i ponekad temperatura i groznica, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju.

On može da vam reši problem sa prehladom, a možete ga napraviti i sami.

Kombinacija rakije, šećera i vruće vode jako dobro ublažava simptome prehlade i pročišćava disajne puteve. Rakija koja se dodaje ovom "čaju" pomoći će vam da se opustite i zaspite, ali nemojte da preterate.

Vruća voda otvara disajne puteve kao tokom inhalacije, a greje vam i ekstremitete. Alkohol je u ovom slućaju kao eterično ulje koje je poznato po olakšavajućem dejstvu na disanje.

Kako biste napravili ovaj napitak za jednu osobu, potrebno vam je pola šoljice rakije i pola šoljice vode (0,5dl rakije i 0,5dl vode). U odgovarajući sud sipajte šećer koji ćete staviti da karamelizuje dok ne dobije zlatno-braon boju. Onda sipajte pomešanu tečnost rakije i vode, kuvajte i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Sipajte u šolju ili čašu i polako ispijajte topli napitak.

Pored ovog čaja, možete da napravite i koktel "Hot Toddy" u koji ide viski, limunov sok, med i vruća voda. Limunov sok smanjuje proizvodnju sluzi i bori se protiv raznih infekcija.

Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i deluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidanasa. Dobro ga je uključiti preventivno u zimske napitke, ali vodite računa da med ne stavljate u vrelu tečnost jer mu tako smanjujete delotvornost.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu