„Lekcije iz pamćenja“ sa Velikog školskog časa
27
Ned, Okt

Vesti

Uz podsećanje na najveći zločin u istoriji Kragujevca, i ove godine poslate su poruke mira iz Šumarica sa tradicionalne antiratne manifestacije Veliki školski čas na kojoj je izvedena poema „Lekcije iz pamćenja“ autora Dragana Hamovića.

Vence su kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima položili profesori i učenici Prve kragujevačke gimnazije, državne delegacija koju su činili Nemanja Starović, izaslanik predsednika Republike Srbije i Snežana Paunović, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić i predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, predstavnici ambasada, gradova prijatelja, Univerziteta, gradskih institucija i udruženja.

Velikom školskom času prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije, Dejan Ristić i Slavica Đukić Dejanović i brojni predstavnici javnog života.

Sa osećanjem da se lekcije iz istorije nigde ne mogu učiti kao na ovom mestu u Šumaricama, ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je da je 21. oktobar dan najdubljeg bola, ali istovremeno i dan oslobođenja Kragujevca 1944. godine.

Kragujevac je grad heroj, grad bola i ponosa, i mi, Kragujevčani smo ponosni i sa osećanjem digniteta, tužno se sećamo i šaljemo poruku da se Šumarice nikada i nigde ne smeju ponoviti – kazala je Đukić Dejanović.

Ovogodišnju poemu „Lekcije iz pamćenja“ režirao je Nebojša Dugalić. Glumački ansambl činili su pored režisera, Boris Pingović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Nikola Milojević, Dragan Stokić, Avram Cvetković, Nađa Jakovljević, Ana Todorović, Aleksandar Petković, David Pilipović. Kompozitori muzike su Kalin Dugalić i Jana Dugalić, dirigent Milan Nedeljković, kostimograf Jelena Janjatović. Uz glumački ansambl Knjaževsko srpskog teatra, u izvođenju poeme učestvovali su glumci BardTeatra.

Pesnik Dragan Hamović već je imao iskustvo pisanja poeme o streljanju civila u rodnom Kraljevu. Oba istorijska događaja bila su dva čina iste tragedije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu