Grad ne čine samo objekti, zgrade i infrastruktura već bogat kulturno-umetnički život
28
Pon, Okt

Vesti

U jutarnjem programu Televizije Prva gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić govorio je o kulturnim i zabavnim programima koji su u poslednjih godinu dana okupili veliki broj Kragujevčana i oživeli centar grada.

Pre godinu dana završen je centralni gradski trg na kome su se od prošle zime i ovog leta održale mnogobrojne manifestacije tako da Kragujevčani konačno imaju prostor na otvorenom gde mogu da se okupe i posećuju programe tokom čitave godine, rekao je gradonačelnik Dašić.

To su tokom Kragujevačkog kulturnog leta bili brojni koncerti, predstave, dodele nagrada najboljim đacima, takmičenje u basketu 3x3 i drugi lepi događaji poput dočeka fudbalera kragujevačkog Radničkog i slično. U toku nedelje na Trgu je bilo i do tri događaja nedeljno, tako da su sve generacije naših sugrađana u kontinuitetu mogli da dožive nešto lepo. To je veoma važno, jer grad ne čine samo objekti, zgrade i infrastruktura već bogat kulturno-umetnički život koji se odvija konstantno.

On je najavio da će i ove godine biti Zimske čarolije, jer zahvaljujući ovom programu prošle zime Trg je bio konstantno pun a Kragujevčani su svoj grad sa oduševljenjem poredili sa gradovima u Evropi. Trg je posvećen vojvodi Radomiru Putniku, koji je svoje najveće bitke vodio i planirao iz zgrade Okružnog načelstva, ali je suštinski posvećen Kragujevčanima, jer nije rešenje, a to je ranije bilo tako, da centar grada čine tržni centri.

Još jedan od događaja koji okuplja veliki broj ljudi je „Arsenal fest“. Ove godine čini se da je poseta bila rekordna, a zbog izvođača iz zemlje, regiona i čitavog sveta koji se pažljivo biraju nadamo se da će sledeće biti na još višem novou. Govoreći o prostoru gde se „Arsenal fest“ održava Kneževom arsenalu, gradonačelnik je rekao da je to veliki potencijal, jer bi bili prvi grad u Srbiji koji u samom centru ima i stari grad. Reč je o industrijskoj arhitekturi koja se sastoji od cigala, drveta, kovanog gvožđa i prelepih objekata čije dobar deo grad Kragujevac i poseduje.

U prethodnom mandatu, podsetio je Dašić, završen je međunarodni urbanistički konkurs tako da smo došli do nekih urbanističkih rešenja i otkupili najbolja koji će nam biti vodilja u budućem poslu. Planiramo da uložimo dosta sredstava u rekonstrukciju mašinske radionice, a u ovom trenutku se u saradnji sa programom EUPRO plus Evropske unije radi stari objekat Druge tehničke škole i očekivanja su da u narednih godinu do dve rezultati budu vidljivi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu