Data centar u Kragujevcu najbezbedniji u istočnoj Evropi
27
Ned, Okt

Vesti
Sertifikat za klasu 4 po standardu 50600 govori da je naša zemlja regionalni predvodnik u oblasti digitalizacije, izgradnje tehnološke infrastrukture i čuvanja elektronskih podataka
Kragujevac – Državni data centar u Kragujevcu, računarska baza u kojoj se čuvaju podaci od nacionalnog interesa, dobio je veliko priznanje za svoj rad. Samo tri godina od osnivanja, ovom računarskom centru od prvorazrednog značaja za našu zemlju u Beogradu je uručen sertifikat za klasu 4 po evropskim standardima 50600, što je oznaka kojom se garantuje najviši nivo pouzdanosti opreme i bezbednosti elektronskih podataka. Sertifikat je dodelila kompanija „Tuvit”, koja je deo „Tuv nord grupe”, nezavisne agencije za procenu kvaliteta infrastrukture za IT usluge.

Sertifikat za klasu 4 po standardu 50600, kojim se potvrđuje najviši kvalitet svih faza projekta, od izgradnje objekta do upravljanja podacima, u ovom trenutku poseduje svega osam data centara u zapadnoj Evropi, a Državni data centar u Kragujevcu je prvi takve vrste na Balkanu i u istočnoj Evropi.


„Međunarodni sertifikat koji smo dobili pokazuje da smo kao država, znanjem i zalaganjem naših institucija i stručnjaka, uspeli da se nametnemo kao regionalni predvodnik u oblasti digitalnih sistema. Vrhunska tehnička bezbednost opreme i podataka građana, privrede i poslovnih partnera koji se čuvaju u Državnom data centru u Kragujevcu svedoči da smo se u oblasti elektronske uprave svrstali među najrazvijenije evropske zemlje”, izjavio je prilikom uručenja sertifikata Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije.

Osim što potvrđuje najviši tehnički nivo opreme i zaštite podataka, sertifikata za klasu 4 po standardu 50600 govori i o spremnosti data centra da se suoči sa potencijalnim sajber napadima i ostalim rizicima karakterističnim za rad velikih i složenih računarskih sistema.

Svi sistemi napajanja i zaštite u Državnom data centru u Kragujevcu su višestruko obezbeđeni. Objekat se električnom energijom snabdeva iz dva nezavisna toka, a ako struja potpuno nestane, za 15 sekundi se pokreću moćni dizel agregati sa snažnim brodskim motorima koji sistem održavaju 96 sati u punom kapacitetu. Sistemi za hlađenje topao sprovode vazduh iz računarskog dela do administrativnih prostorija, a svaki poslovni partner ima zasebne virtuelne tunele kojima dolazi do svojih podataka, tako da je isključena mogućnost bilo kakve zloupotrebe.


„Uveren sam da smo imuni i na eventualne sajber napade. Bio sam u Luksemburgu gde NATO čuva svoje podatke, taj data centar je triput veći od našeg, ali smo po opremi i bezbednosti potpuno ravnopravni”, izjavio je svojevremeno za naš list Danilo Savić, direktor „Data klaud tehnolodži”, komercijalnog dela Državnog data centra u Kragujevcu.

Pored poslovnih partnera Državnog data centra u Kragujevcu, svečanom uručenju sertifikata u Beogradu prisustvovali su Dirk Stenkamp, direktor „Tuv nord grupe”, Jakup Beriš iz Organizacije ujedinjenih nacija, te Milan Latinović, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu