Kragujevački superračunar dobija nadogradnju početkom 2025. godine
27
Ned, Okt

Vesti

Prva nadogradnja kragujevačkog superračunara uslediće početkom 2025. godine, najavio je ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, na Biznis forumu u okviru Postevrope u Beogradu.

Podsetio je da je Srbija 2021. godine osnovala Institut za veštačku inteligenciju (AI), koji danas broji više od 60 istraživača i upravlja nacionalnom platformom za razvoj AI tehnologija, čiji superračunar nalazi u Državnom data centru u Kragujevcu.

Superračunar besplatno koriste univerziteti, instituti i domaće startap kompanije unutar naučno-tehnoloških parkova, pružajući snažnu podršku za istraživanje i razvoj u oblasti veštačke inteligencije.

"Prva nadogradnja superračunara stići će početkom naredne godine, a on će biti sedam puta brži od trenutne verzije," izjavio je Jovanović. "Druga nadogradnja se očekuje krajem godine, kada će Kragujevac imati ubedljivo najjači superračunar za razvoj AI u regionu."

Pored toga, Jovanović je najavio usvajanje novog strateškog dokumenta, strategije o razvoju veštačke inteligencije do 2030. godine, koja će dodatno podstaknuti modernizaciju i razvoj AI infrastrukture u Srbiji.

Institut za AI u Kragujevcu već je postigao značajan uspeh, razvijajući softver koji automatski analizira i rangira mamografske snimke prema stepenu prioriteta, pomažući lekarima da brže identifikuju potencijalne probleme. Ova inovacija je samo jedna od mnogih koje se razvijaju zahvaljujući kapacitetima kragujevačkog superračunara.

Ovaj tehnološki napredak značajno će unaprediti istraživačke mogućnosti i pozicionirati Kragujevac kao centar za razvoj veštačke inteligencije u regionu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu