Uskoro se završava izrada Srednjoročnog plana grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Srednjoročni plan grada Kragujevca za period 2024–2026. godine izrađuje se u skladu sa Uredbom o metodologiji za izradu srednjoročnih planova kojom je propisana obavezna forma i sadržina srednjoročnog plana. Ovo je prvi Srednjoročni plan koji grad Kragujevac izrađuje. Za izradu dokumenta formirana je upravljačka radna grupa, sektorske podgrupe i imenovan je koordinator, a u skladu sa Odlukom o pristupanju izradi Srednjoročnog plana grada Kragujevca za period 2024-2026. godine.

Srednjoročni plan je sveobuhvatni planski dokument koji se donosi za period od tri godine i koji omogućava povezivanje javnih politika sa srednjoročnim okvirom rashoda. Osnovno polazište srednjoročnog planiranja je Plan razvoja lokalne samouprave, kao hijerarhijski najviši dugoročni dokument razvojnog planiranja. Svojim srednjoročnim planom Grad razrađuje ciljeve, mere i aktivnosti koje je u obavezi da ostvari, odnosno sprovede na osnovu cvog plana razvoja i dokumenata javnih politika, a na osnovu raspoloživih resursa.

Kroz izradu i donošenje srednjoročnog plana vrši se, pre svega, operacionalizacija i sprovođenje Plana razvoja JLS, a takođe se povećava i transparentnost odgovornosti za sprovođenje utvrđenih lokalnih ciljeva Agende 2030. Na ovaj način srednjoročni plan postaje osnovni upravljački instrument lokalne samouprave kojim se utvrđuje ko, šta, kad i kako treba da uradi, troškovi aktivnosti u srednjoročnom periodu i njihova usklađenost sa usvojenim budžetom.

Finansijsku podršku u izradi Srednjoročnog plana pružio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju ravnomernog regionalnog razvoja, dok je stručnu podršku u izradi pružila Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nakon izrade Nacrta Srednjoročnog plana grada Kragujevca za period 2024-2026. godine, biće sprovedena Javna rasprava o Nacrtu Srednjoročnog plana grada Kragujevca za period 2024-2026. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu