Potpisan Memorandum o saradnji za otvaranja Evropske kuće u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre i gradonačelnik Nikola Dašić, potpisali su danas Memorandum o saradnji povodom otvaranja Evropske kuće u Kragujevcu, što će biti četvrti ovakav centar u Srbiji. Memorandum je potpisan u okviru posete visoke delegacije Kragujevcu koju su činili i Luka Gori, ambasador Italije i Mihal Pavuk, ambasador Slovačke.

Potpisivanjem Memoranduma i otvaranjem Evropske kuće želeli smo da, pored Beograda, Novog Sada i Niša, imajući u vidu značaj saradnje u najrazličitijim sferama između Srbije i Evropske unije, budemo i u Kragujevcu, značajnom regionalnom centru. Važno je da takav centar postoji i ovde kao mesto gde ćemo Evropu moći da približimo građanima i pokažemo sve ono što Evropska unija može da uradi, šta čini i šta možemo da uradimo zajedno, rekao je ambasador Žiofre i najavio da će za nekoliko meseci početi renoviranje zgrade kako bi dogodine bila otvorena.

Evropska unija i Kragujevac već imaju razvijen snažan odnos, više realizovanih projekata, brojne aktivnosti koje pospešuju ekonomsku saradnju i koja je ovde vrlo razvijena, rekao je Žiofre, podsetivši da je EU glavni ekonomski partner Srbije sa kojom je u prošloj godini zabeleženo 40 milijardi evra razmene. Dosta evropskih kompanija investira u Srbiji i nastavićemo da razvijamo i širimo tu saradnju, ne samo sa državnim organima već i sa privatnim sektorom. Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan kao velikom programu EU koji otvara nove mogućnosti kako za Srbiju, tako i za njene građane, a koji podrazumeva bolju integraciju sa EU i celokupnog zapadnog balkana sa jedinstvenim tržištem EU, dodatna finansijska sredstva i regionalno integrisanje, ambasador EU je rekao da je važno da se sve dobro razume jer plan pruža nove prilike koje što više treba iskoristiti na centralnom i lokalnom nivou.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da ugosti ovako visoku delegaciju, gradonačelnik Nikola Dašić je naglasio da je Evropska unija do sada već investirala u Kragujevac oko 2,4 miliona evra za zajedničke projekte ukupne vrednosti oko 4,2 miliona evra. To su značajna sredstva pomoću kojih smo realizovali niz lepih projekata, od Pešačkog mosta na Lepenici do čuvenog Koša u Velikom parku, ali pred nama je još mnogo toga. Zato ohrabruje izjava ambasadora Žiofrea da od Evropske unije možemo da očekujemo i veću pomoć u budućnosti i poruka da kao grad i kao država nastavimo da stremimo pristupanju Evropskoj uniji. Već imamo preko 20 pripremljenih projekata, a jedan od značajnijih je upravo otvaranje Evropske kuće u centru grada. To će biti objekat u kome ćemo na više načina prezentovati našu saradnju sa Evropskom unijom i omogućiti Kragujevčanima da se upoznaju sa vrednostima koje ona baštini i kulturama koje se u njoj prepliću, kazao je Dašić i zahvalio ekselencijama na podršci koju nam pružaju duži vremenski period, pokazujući da možemo da se oslonimo na njih kao na prave partnere.

Ambasador Italije, Luka Gori, istakao je da je današnja poseta prilika da se pokaže kako EU radi kohezivno sa svojim članicama sa zajedničkim ciljem da Srbija što pre uđe u EU, kao i koliko su jake ekonomske veze između Republike Srbije i Evropske unije. Italija, kao članica, gaji izuzetno jake ekonomske veze sa Srbijom, a prisustvo italijanskih kompanija je veliko posebno u ovoj regiji. Nameravamo i dalje da ulažemo u Srbiju ne samo u dosadašnjim, tradicionalnim sektorima, već i u novim koji imaju dodatnu tehnološku vrednost i koji su prioritet kako za nas tako za Republiku Srbiju, rekao je Gori.

Ambasador Slovačke, Mihal Pavuk, rekao je da je njegova zemlja dobar primer svega što Evropa može da uradi za jednu zemlju na putu evrointegracija i da Srbija od Slovačke ima punu podršku u tom procesu. EU se ne tiče samo prestonica, već posebno manjih mesta i gradova i važno je da svi doprinosimo tom procesu, kao i da ubiremo koristi od njega, poručio je Pavuk.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu