Otvorena izložba ''Svaka slika bezbroj priča'' Verice Rakite - iKragujevac


Kultura

Izložba ’’Svaka slika bezbroj priča’’ koju čini dvadeset slika Kragujevca autorke Verice Rakite otvorena je sinoć u Zgradi starog suda. Izložbu je u ime grada otvorila Ana Petrović Jelić, članica Gradskog veća za kulturu

Slike izložbe ’’Svaka slika bezbroj priča’’ pune su emocija, autorka je uspela da nam na jedan specifičan način prikaže sve ono što gledamo svakodnevno sa emocijom koju Kragujevčani mogu da prepoznaju, kazala je Ana Petrović Jelić, članica GV i istakla da je izložba Verice Rakite potvrda da će ovaj prostor biti dostupan i moći će da izlažu ne samo akademski slikari već i oni koji su to emocijom.

Na svakoj Veričinoj slici recipijenti mogu osetiti svojevrsni niz memorabilija koje je umetnica u njih utkala. Sve slike ukazuju na ideju da inspiracija koju umetnica crpi u velikoj ljubavi prema svom gradu, pretočena u delo, nije samo puki predmet posmatranja već podrazumeva materijalnu sposobnost prenošenja te iste ljubavi na platno, napisala je u recenziji Veričine izložbe, Aleksandra Dimitrijević, MA istorije umetnosti.

Govoreći o svojim platnima, autorka kaže da je slikama želela da sačuva staru arhitekturu grada i da svakog posmatrača mogu da podsete na neku priču i sećanje, radost ili tugu vodeći ih kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Jedna slika je centralna, na njoj je desetak zgrada Kragujevca a ostale predstavljaju deo Kragujevca, zgrada Prve kragujevačke gimnazije, Zastavin sat, most pa i zgrada u kojoj je upriličena moja izložba, kazala je Rakita, izrazivši veliku zahvalnost Gradu i članici Gradskog veća za kulturu Ani Petrović Jelić na podršci i pruženoj mogućnosti da njene slike budu izložene u prostoru u kojem posetioci na pravi način mogu da ih dožive.

Verica Rakita živi i radi u Kragujevcu. Od 2007. godine svoja dela izlagala je na kolektivnim izložbama u galerijama u zemlji i regionu a imala je i više samostalnih izložbi, u zdanju Stare skupštine, galeriji Udruženja Kragujevčana u Beogradu, galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada. U svet umetnosti je ušla radeći duborez i ikonopis.

Izložba će u Zgradi starog suda biti otvorena do 4. novembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu