Promocija knjige o Jovanu Ristiću u Istorijskom arhivu Šumadije: Priča o prvom srpskom diplomati - iKragujevac


Kultura

U Istorijskom arhivu Šumadije održana je promocija knjige „Jovan Ristić – biografija jednog državnika“, autora Danijela Radovića. Knjiga donosi sveobuhvatan uvid u život i delatnost Jovana Ristića, rođenog u Kragujevcu, koji se istakao kao prvi srpski diplomata i jedan od najznačajnijih državnika novovekovne Srbije.

Ristićev politički i državnički put privlačio je pažnju mnogih istoričara, ali kako navodi Radović, postoje brojni aspekti njegovog života koji su ostali nedorečeni. Radovićeva monografija ima za cilj da popuni te praznine i pruži rekonstrukciju života i državničke delatnosti Ristića, koristeći bogatu istorijsku građu i relevantnu istoriografsku literaturu. Iako je Ristićeva biografija dobro istražena, nova dokumenta i arhivska otkrića neprestano dopunjuju postojeće znanje o ovom značajnom državniku.

Knjiga otkriva svestran i celovit životni put Jovana Ristića, kao i njegove ideje i politiku koju je sprovodio u kontekstu složenih političkih, društvenih i istorijskih okolnosti. Autor je istraživanje za knjigu započeo još 2013. godine, pod mentorstvom prof. dr Suzane Rajić, a istraživanje je obuhvatilo opsežnu građu, uključujući arhive Srpske akademije nauka i umetnosti, državni arhiv Srbije, memoare savremenika, dnevnike, kao i štampu i naučnu literaturu. Radović smatra da su svi dostupni izvori i podaci o prvom srpskom diplomati sada obuhvaćeni u koricama ove biografije.

Danijel Radović je završio osnovne, master i doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a stručno se usavršavao i u Beču i Berlinu. Njegova doktorska disertacija, na osnovu koje je nastala ova knjiga, nosi naslov „Jovan Ristić – biografija državnika“ i 2020. godine dobila je nagradu „Prof. dr Radmila Milentijević“ za najbolju disertaciju. Radović je autor više desetina naučnih radova objavljenih u prestižnim naučnim časopisima.

Promocija knjige privukla je pažnju brojnih posetilaca, među kojima su bili istoričari, studenti i ljubitelji istorije. Svi prisutni imali su priliku da se bolje upoznaju sa ličnošću i delom Jovana Ristića, značajnog državnika koji je svojim diplomatskim veštinama postavio temelje moderne Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu