Drugi međunarodni festival folklora ESTAM u Kragujevcu: Proslava raznolikosti kulture i tradicije - iKragujevac


Kultura

Kragujevac će od 29. jula do 1. avgusta biti domaćin drugog Međunarodnog festivala folklora ESTAM, koji će okupiti plesne ansamble iz Kolumbije, Perua, Gruzije, Nemačke, Grčke i Srbije. Ovaj jedinstveni događaj, organizovan od strane SKC Kragujevac, održaće se na nekoliko lokacija, uključujući i Veliki park.

Festival počinje 29. jula, kada će publika u kragujevačkom Velikom parku moći da uživa u spektaklu sa početkom u 20:30 sati. Aranđelovac će ugostiti ansamble 30. jula u 20 časova, dok će Topola biti domaćin 31. jula od 19 sati. Završna predstava ponovo će se održati u Velikom parku 1. avgusta u 20:30 sati.

Proslavljajući igru, umetnost i kreativnost kao univerzalni jezik, festival će omogućiti posetiocima da uživaju u raznovrsnosti tradicionalnih igara, melodija i raskošnih kostima. Ansambli koji će nastupati su Peru Multicolor (Peru), Colombia folklore Fundacion Cultural (Kolumbija), Mamulishvili (Gruzija), Svilen konac (Nemačka), AFA Svetozar Marković (Kragujevac), KUD Oplenac (Topola) i KUD Elektroporcelan (Aranđelovac).

Osim koncerata, jedan od najiščekivanijih delova festivala je defile učesnika, praćen muzikom i pesmom, tokom kojeg ansambli izvode delove svojih tradicionalnih igara i plesova, pozivajući prolaznike da im se pridruže na koncertu.

Prateći program festivala, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Gradskom turističkom organizacijom, uključuje radionice starih zanata i noćni bazar, koji će se održati 1. avgusta sa početkom u 18 sati. Posetioci će imati priliku da uživaju u domaćim prehrambenim proizvodima, osvežavajućim pićima, zanatskom pivu, unikatnim rukotvorinama i umetninama, kao i prirodnoj kozmetici.

Organizovanje ove manifestacije predstavlja značajan doprinos kulturnom programu grada Kragujevca, omogućavajući posetiocima da se upoznaju sa tradicionalnim nasleđem i kulturama iz različitih delova sveta. Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i Grada Kragujevca i nalazi se na listi festivala Nacionalne sekcije CIOFF-a, Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, pružajući jedinstvenu priliku svima da prisustvuju ovom bogatom kulturnom događaju i uživaju u raznovrsnosti tradicionalnih igara i običaja iz celog sveta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu