Šumadijski dani šljive u Stragarima: Proslava voćarskog blaga i tradicije - iKragujevac


Kultura

Stragari, smešteno u blizini Kragujevca, priprema se za trodnevnu manifestaciju "Šumadijski dani šljive" koja će se održati od 2. do 4. avgusta. Ova tradicionalna manifestacija okuplja ljubitelje šljive, poljoprivrednike i turiste iz celog regiona.

Tokom tri dana, posetioci će moći da uživaju u bogatom i raznovrsnom programu. U Ulici šumadijske šljive predstaviće se preko stotinu izlagača, uključujući voćare, prerađivače, proizvođače opreme i domaće radinosti. Ove godine, prvi put, izložba će uključivati i poljoprivrednu mehanizaciju.

Pored izložbi, program obuhvata i kulturno-umetničke sadržaje. U petak, manifestaciju će otvoriti koncert KUD-a Dukati, nakon čega sledi Fijakerijada i nastup folklornih grupa. Subota je rezervisana za Gulašijadu, savetovanje poljoprivrednika, Letnje seoske igre i defile fića. Poseban događaj je Šumadijska gozba, gde će posetioci moći da uživaju u tradicionalnim specijalitetima ovog kraja.

Sportski i viteški duh manifestacije biće prikazan kroz Konjički višeboj i viteške igre Svibor. Ljubitelji umetnosti moći će da posete slikarsku koloniju, dok će se kreativci takmičiti za najbolji suvenir sa motivom šljive.

„Sve je spremno za Dane šljive. Potrudili smo se da program manifestacije bude raznovrstan i prilagođen za sve posetioce. U Ulici šumadijske šljive biće stotinak izlagača, uključujući voćare, prerađivače i proizvođače opreme“, rekla je Snežana Živanović Katić, članica kragujevačkog Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada, i predsednica Organizacionog odbora manifestacije u Stragarima.

Jedan od vrhunaca manifestacije biće nastupi poznatih estradnih pevača. U petak uveče, publiku će zabavljati Vesna Zmijanac, dok će u subotu na bini nastupiti Ana Bekuta i Ljuba Lukić.

„Šumadijski dani šljive“ predstavljaju jedinstvenu priliku da se proslavi bogatstvo šumadijskih voćnjaka i očuva tradicija ovog kraja. Svi posetioci su dobrodošli da uživaju u svečanoj atmosferi i bogatom programu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu